Categoria: Formació continuada

L'AEMPS organitza una jornada de conscienciació sobre l'ús prudent dels antibiòtics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els antibiòtics són una eina fonamental per tractar infeccions provocades per bacteris en persones i animals. Aquests medicaments no són, però, un bé il·limitat: es tracta d'un recurs escàs i de difícil renovació. Utilitzar-los de manera inadequada i excessiva contribueix a l’augment ràpid dels bacteris resistents i, com a conseqüència, a la pèrdua de l'eficàcia dels antibiòtics en el tractament de diferents infeccions.

El problema de la resistència als antibiòtics ja constitueix una de les amenaces globals més greus per a la salut de tots, així com per al desenvolupament de les activitats ramaderes i agrícoles, per al medi ambient, el comerç i l'economia mundial.

El Pla Nacional davant de la Resistència als Antibiòtics (PRAN) és l'estratègia que canalitza tots els esforços per solucionar aquest problema a Espanya. Amb la col·laboració de representants de sis ministeris (Sanitat, Agricultura, Educació, Economia, Interior i Defensa), totes les comunitats autònomes, 70 societats científiques i més de 260 experts, el PRAN ha aconseguit avenços molt significatius que han establert les bases perquè tots els actors implicats en aquesta qüestió prenguin consciència del problema i passin a formar part de la solució.

El 17 de novembre, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha organitzat una jornada informativa amb motiu del Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics, amb l'objectiu de conscienciar dels riscos associats a l'ús inadequat dels antibiòtics i per fer una crida al consum responsable, tant en salut humana com animal.

A les Illes Balears, des de fa un any, amb l'objectiu de fer un ús prudent dels antibiòtics a la nostra comunitat, s'està treballant, amb un equip multidisciplinari i amb el suport de la Conselleria de Salut, en el Pla enfront de la resistència als antibiòtics a les Illes Balears, que engloba tota la comunitat i incideix sobre la importància de l’ús prudent dels antibiòtics i de la gravetat del problema de la resistència als antimicrobians, des dels hospitals i Atenció Primària, passant per residències, clíniques privades i, fins i tot, per la veterinària. En uns mesos, es preveu la posada en marxa del projecte a la nostra comunitat.

[Font: Hospital Universitari Son Espases. 17/11/2017]

[Foto: Global Panorama / Antibiotics / CC-by-sa-3.0 de ]