Categoria: Formació continuada

Atenció Primària de Mallorca forma a 1.400 professionals en la prevenció de la violència masclista

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca ha posat en marxa un pla de formació amb l’objectiu d’assessorar, formar i sensibilitzar a 1.400 professionals de la salut en la prevenció de la violència masclista.

Així ho va anunciar la consellera de Salut, Patricia Gómez, durant la reunió informativa per a professionals referents del Programa de Violència Masclista dels Centres d’Atenció Primària de Mallorca, que va tenir lloc el 12 de setembre al Centre de Salut Emili Darder (Palma), un acte al qual també va assistir Rosa Cursach, directora de l’Institut Balear de la Dona.

La formació, que anirà a càrrec d’un grup de quatre formadores expertes, pretén aportar coneixements, unificar criteris i oferir orientacions i recursos aplicant el protocol d’actuació sanitària en casos de violència masclista que existeix actualment.

Així mateix, s’han presentat 72 professionals que han estat designats per la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca com a referents i responsables en violència masclista als 45 centres de salut de Mallorca. Es tracta de 34 metges/metgesses, 31 infermers/infermeres, 4 comares, 2 auxiliars d’admissió i 1 treballadora social que van rebre la formació al llarg de l’any passat.

Aquest pla de formació es dirigeix als treballadors dels centres de salut i unitats bàsiques, i també a aquells que treballen al Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP). S’inicia aquest mes de setembre i es durà a terme mitjançant uns tallers de 6 hores de durada, de caràcter obligatori i dins l’horari laboral.

L’objectiu és anar més enllà de la sensibilització i aproximar-se al que seria una formació bàsica en prevenció de violència de gènere.

El grup d’experts està format per la infermera coordinadora del pla —que pertany al Centre de Salut de Santanyí i que actualment fa feina al Gabinet Tècnic d’Atenció Primària—, Carme Vidal; la infermera i la metgessa de família del centre de salut Arquitecte Bennàssar, Rosa Adrover i Maria Antònia Jaume, respectivament, i la psicòloga de la Unitat de Conductes Addictives, Carme Jaume.

La formació s’inicia el darrer trimestre de l’any als centres de salut i unitats bàsiques de Felanitx, Campos (Xaloc), Santanyí, Llucmajor i Coll d'en Rabassa. Així, abans de finals de 2018, es preveu formar devers 350 professionals de 12 centres de salut.

L’any que ve s’anirà informant i coordinant les hores de formació amb la resta de centres. Un cop finalitzada la formació per centres de salut s’ha previst realitzar-ne una altra sobre salut i gènere, per mòduls i dirigida a població específica.

Entre els objectius específics dels tallers destaca conèixer el concepte de violència masclista i entendre les seves causes, conèixer la importància que té el personal dels serveis sanitaris davant aquest tipus de violència, comprendre els motius pels quals les dones no abandonen la situació de maltractament, identificar signes i símptomes que apareixen en una situació de maltractament, establir un pla d’actuació depenent del reconeixement del maltractament i de la situació de risc percebuda o establir un pla de consultes i fer el seguiment de les derivacions realitzades.

[Font: Conselleria de Salut. 12/09/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]