Categoria: Institucions sanitàries

Personal dels hospitals Son Espases i d'Inca i del 061 participen en un simulacre d'accident aeri

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Dimecres, 19 d'octubre de 2016, personal de l'Hospital Universitari Son Espases, de l'Hospital Comarcal d'Inca i del 061 va participar en un simulacre d'accident aeri que va tenir lloc en aigües de Pollença. El punt de trobada es va situar a la base naval d'aquesta localitat.

L'exercici internacional va estar organitzat pel 801 Esquadró de l'Exèrcit de l'Aire i hi van col·laborar unitats de França, Itàlia i Algèria. A més de l'Hospital Universitari Son Espases, de l'Hospital Comarcal d'Inca i de la Gerència d'Atenció d'Urgències 061 Balears, també van participar en aquest exercici membres de la Creu Roja, ambulàncies de les empreses adjudicatàries del servei i ambulàncies de les clíniques Juaneda i Rotger.

El succés va tenir lloc devers les 7.00 hores; immediatament, l'112 va fer una prealerta al 061 per informar que hi havia hagut un accident aeri. Durant la primera fase de l'exercici, es va dur a terme la recerca i localització de les víctimes i el 061 es va mantenir en espera que es facilités més informació sobre l'accident.

A les 8.30 hores es va rebre una trucada d'alerta de l'112 per mitjà de la qual es va informar que els helicòpters de rescat havien trobat el lloc de l'incident. Es tractava d'un avió comercial de gran mida amb capacitat per a prop de 120 passatgers; encara no es coneixia el nombre de víctimes. En rebre la trucada es van activar els recursos de guàrdia ordinaris i extraordinaris, a causa de les característiques de l'exercici.

El 061 va activar 3 ambulàncies de suport vital avançat (SVA), 3 ambulàncies de suport vital bàsic (SVB) i la Unitat de Suport Logístic per a Serveis d'Emergència (ULYSES). Es va activar, a més, l'equip localitzat de vol de Mallorca i l'equip localitzat de vol d'Eivissa, juntament amb l'helicòpter HL851 d'Eivissa. Es va fer la crida de personal extra per donar suport al 061 —2 metges reguladors, 1 infermer regulador i 2 teleoperadors d'emergències—; es van activar els recursos privats de suport vital intermedi de les clíniques Juaneda i Rotger, i es va establir contacte amb la central de programats (CAGD) per sol·licitar ambulàncies de transport sanitari no urgent que col·laborassin en l'assistència i el trasllat de pacients. Es va activar la Creu Roja mitjançant el telèfon habitual de contacte per sol·licitar-li suport i la presència de personal per al muntatge de les carpes: 1 ambulància de suport vital avançat, 4 ambulàncies de suport vital bàsic, personal de suport i material d'assistència com ara carpes i lliteres.

Alhora que es van activar els equips ordinaris i extraordinaris, es va informar l'equip directiu del tipus d'incident i del nombre aproximat de ferits —Gerència, Direcció del Servei Assistencial, Direcció del Servei de 061, coordinador d'Infermeria i Direcció de Gestió i Recursos Humans.

A les 8.50 hores, l'Hospital Universitari Son Espases havia rebut l'avís de prealerta de catàstrofe i havia activat el protocol establert per a aquestes situacions. Van arribar a Son Espases un total de 7 pacients adults; quatre d'ells han estat de codi vermell (pacients crítics amb necessitat de suport vital) i tres, de codi groc (pacients amb patologies urgents que precisen assistència immediata). Cinc van arribar en helicòpter i dos en ambulàncies de suport vital avançat. L'hospital de referència va desactivar el Pla a les 14 hores.

Per la seva banda, l'Hospital Comarcal d'Inca també va rebre pacients de l'accident de Pollença. A les 9.02 hores es va activar el Pla i fins a les 14 hores, hora de finalització, havia rebut 10 pacients. Sis van ser inicialment de codi vermell, però un d'ells va evolucionar a gris (pacients que presenten lesions importants que fan inviable la seva recuperació). Els 4 restants van ser pacients de codi groc.

Aquest simulacre va suposar un exercici de coordinació dels dispositius extrahospitalaris (SAMU 061) i hospitalaris (Hospital Universitari Son Espases i Hospital Comarcal d'Inca).

[Fonts: Servei de Salut de les Illes Balears. 19/10/2016 - Hospital Comarcal d'Inca. 21/10/2016]

[Fotos: IB-Salut - Hospital Comarcal d'Inca]