Categoria: Qualitat

L'IB-Salut ultima el procediment sobre cirurgia de reassignació de sexe

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut fa quatre mesos inicià un procediment negociat perquè les persones transsexuals que estan en la llista d’espera per sotmetre’s a una operació de reassignació de sexe puguin ser intervengudes en les properes setmanes. Actualment, el Servei de Salut està tancant un conveni marc en el qual s’inclourà aquest tipus d’intervenció.

Aquest conveni es presentarà pròximament i ja s’ha comunicat a l’associació Ben Amics i a l'Associació de Famílies de Menors Transsexuals, Chrysallis.

Fins ara l'única forma de poder accedir des de la Sanitat Pública a una cirurgia de reassignació de sexe, era a través del CSUR (Centre, Servei, Unitat de Referència) de Màlaga. Les dones transsexuals havien d'esperar entre set i vuit anys de llista d'espera per poder sotmetre's a aquesta intervenció. El CSUR de Màlaga atén aquestes peticions de la majoria de comunitats autònomes.

Vuit anys de llista d'espera sotmeten a les dones transsexuals a una situació d'incertesa i agonia difícil de suportar. La Conselleria de Salut, conscients d'aquesta situació, des de fa quatre mesos es troba immersa en un procediment per poder iniciar aquests actes quirúrgics amb major celeritat.

Amb l’inici d’aquest procediment, es fa un pas més en l’aposta per garantir els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (és a dir, el col·lectiu LGTBI). En aquest sentit, el mes de març de 2017 ja es va donar la possibilitat a les persones transsexuals de canviar el nom que figura en la targeta sanitària per tal que la identificació sanitària estigués d’acord amb la identitat de gènere. El Servei de Salut va posar en marxa un circuit per reconèixer a les persones transsexuals el dret a emprar el nom sentit en els documents identificatius i en els registres dels quals depenen. Aquesta iniciativa va afectar la targeta sanitària (o el document d’assistència sanitària equivalent) i els registres clínics. Actualment, ja hi ha 52 persones que han decidit efectuar aquest canvi.

A més, el mes de gener es va crear la Unitat d’Identitat de Gènere (UDIG), a l’Hospital Universitari Son Espases, amb l’objectiu d’orientar, assessorar i informar les persones transsexuals que demanin aquest servei.

[Font: Conselleria de Salut. 18/05/2018]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases. Servei de Cirurgia]

Què en diu la premsa
*26/04/2018 diariodemallorca.es - El Ib-Salut pagará 21 cambios de sexo para acabar con la "angustia" de la lista espera.
*26/04/2018 noticiasmallorca.es - IbSalut acuerda con Barnaclínic realizar tres operaciones de reasignación de sexo para reducir la espera.

*26/04/2018 gentedigital.es - IbSalut acuerda con Barnaclínic realizar tres operaciones de reasignación de sexo para reducir la espera.
*19/04/2018 dbalears.catSalut «finalitza» el procediment perquè persones transsexuals puguin ser operades.
*19/04/2018 noticiasmallorca.es - El IbSalut 'ultima' el procedimiento para que personas transexuales sean operadas para reasignar el sexo.
*19/04/2018 diariodemallorca.es - El IB-Salut dice que se operará este primer trimestre.

Notícies relacionades a Infosalut
*
08/03/2017 - Tretze persones transsexuals ja han canviat el nom que figura a la targeta sanitària.
*22/11/2016 - L'IB Salut modificarà el nom dels nins i de les nines transsexuals en les targetes sanitàries.