Categoria: Qualitat

L'Hospital de Formentera realitza els primers TAC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Set pacients de Formentera s'han beneficiat ja de la posada en marxa del TAC a l'hospital de l'illa, una prestació llargament demandada, que s'ha fet realitat segons els terminis previstos. Així ho ha constatat la consellera de Salut, Patricia Gómez, en la seva visita a l'Hospital.

Per a Gómez, la posada en marxa del TAC és “molt important”, ja que “evitarà als pacients haver de desplaçar-se a Eivissa per a aquestes proves i, a més, millorarà la capacitat diagnòstica dels professionals de Formentera”.

L'any passat es van realitzar 473 TAC a Can Misses a pacients de Formentera. Així ho ha manifestat la consellera durant la visita que ha realitzat a l'Hospital de Formentera, acompanyada de la directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos; el cap del Servei de Radiologia, Francisco Cuesta, i el director de l'Hospital de Formentera, Antonio Sanz.

El TAC de l'Hospital de Formentera és un tomògraf d'última generació de 16 talls que presenta, entre les seves principals novetats, un sistema de reconstrucció avançada que, a més de millorar la qualitat de la imatge, garanteix una reducció de la radiació de fins a un 70 %. Així mateix compta amb eines de control de dosi DoseCheck, modulació de dosi per a òrgans sensibles, i un sistema d'estalvi d'energia dissenyat per reduir el consum d'electricitat amb un estalvi d'energia de més del 62 % en comparació amb tecnologies prèvies.

Les obres d'adequació de l'espai van començar el passat 7 de febrer i, encara que l'estimació inicial va ser de tres mesos, l'execució i l'arribada del TAC, es van avançar un mes.

La formació als tècnics per part de l'empresa adjudicatària, General Electric, es va dur a terme a començaments de juny i, des d'aleshores, set pacients ja han pogut ser atesos al seu lloc de residència.

L'espai del Servei de Radiologia, s'ha ampliat en 32 m2 per donar cabuda al nou aparell i ha passat de 110 m2 a 142 m2. La nova sala disposa de prop de 60 m2 i compta amb dos accessos diferenciats per a pacients hospitalitzats i per a pacients ambulatoris.

Encara que l'import de licitació va ser de 495.374 € (IVA inclòs), l'import d'adjudicació va ser de 321.860 € (IVA inclòs) i inclou, a més de l'adquisició del TAC i les obres d'adequació de l'espai, el manteniment integral durant dos anys.

Augmenten un 13 % els TAC realitzats a pacients de Formentera el 2018

Des de gener a maig de 2017 es van realitzar 184 TAC —a pacients residents a Formentera— a l'Hospital Can Misses, xifra que ha crescut un 13 % en els primers cinc mesos de l'any 2018. Fins al maig del present exercici s'han fet 208 TAC. El 70 % (147) són TAC de zona toràcica, abdominal i pelviana, el 21,5 % (44) són TAC cerebrals, el 5,76 % (12) són de cara i base de crani, el 3,36 % (7) vascular, el 2,88% (6) d'extremitats, l'1,92 % (4) de columna, el 0,96 % (2) de coll i el 0,5 % (1) intervencionista.

Durant la visita, Carmen Santos, directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha manifestat: “Treballam per apropar la sanitat als pacients i evitar, en la mesura possible, el seu trasllat, i això és una gran notícia. Els professionals, a més, tindran més possibilitats diagnòstiques amb aquesta tecnologia d'última generació”.

Antonio Sanz, director de l'Hospital de Formentera, ha recalcat que la rapidesa amb la qual s'ha realitzat l'obra i la recepció i posada en marxa de l'aparell ha permès, no només complir els terminis, sinó avançar-se als mateixos.

Per la seva part, Paco Cuesta, cap del Servei de Radiologia, ha manifestat: “És important que l'optimització del TAC sigui gradual, començarem amb els TAC programats que no necessitin contrast endovenós, i progressivament s'aniran realitzant els TAC programats amb contrast i els urgents. Mitjançant l'administració de contrast podem delimitar i diferenciar estructures vasculars (vasos sanguinis) i lesions d'òrgans que de cap altra manera no es podrien visualitzar, però en l'administració de contrast endovenós hi ha probabilitats d'efectes adversos. Per això i per garantir la seguretat dels pacients hem dissenyat una posada en marxa gradual que permetrà anar assumint la totalitat de la patologia a mitjà termini”.

[Font: Conselleria de Salut. 11/07/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*11/04/2018 - S'avança l'arribada del nou TAC a l'Hospital de Formentera.
*15/02/2018 - S'estima que el nou TAC a l'Hospital de Formentera s'instal·larà en el primer semestre de 2018.
*22/01/2018 - S'ha adjudicat el concurs de TAC per a l'Hospital de Formentera.

Notícies relacionades