Categoria: Qualitat

Decret de garantia de demora sobre terminis màxims d’assistència sanitària especialitzada

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha aprovat el decret de garantia de demora mitjançant el qual s’estableixen els terminis màxims en què els usuaris de la sanitat pública de les Illes Balears tenen dret a rebre l’assistència sanitària especialitzada programada i no urgent que els hagin prescrit.

Amb l’entrada en vigor d’aquest decret es crea un sistema que garanteix que, en cas d’incompliment dels terminis, el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut), ha d’oferir als pacients una alternativa en centres propis, centres vinculats a la xarxa pública i en centres concertats perquè puguin rebre l’assistència sanitària indicada.

L’assistència sanitària especialitzada programada i no urgent inclou els casos següents:

  • Primeres consultes externes.
  • Primeres proves diagnòstiques.
  • Intervencions quirúrgiques.
  • Segones consultes diagnòstiques.

Els terminis màxims en els quals s’ha de prestar l’assistència sanitària especialitzada programada i no urgent són:

  • 180 dies naturals per als procediments quirúrgics.
  • 60 dies naturals per a primeres consultes externes.
  • 60 dies naturals per fer proves diagnòstiques.
  • 180 dies naturals per a les segones consultes diagnòstiques derivades d’una primera consulta.

Si se superen els terminis màxims que estableix aquest decret, el pacient té dret a sol·licitar al Servei de Salut la seva aplicació.

Per fer efectiu el dret, els pacients han de presentar la sol·licitud corresponent al centre hospitalari en la llista d’espera del qual estiguin registrats.

Una vegada presentada la sol·licitud i comprovat que, efectivament, s’ha incomplert el termini màxim, l’IB-Salut ha de dictar i notificar una resolució en el termini de 10 dies, en la qual ha d’indicar a la persona interessada el dret a rebre l’assistència en un centre propi, vinculat a la xarxa pública (Sant Joan de Déu i Creu Roja) o concertat.

El pacient tindrà un termini de 10 dies per acceptar-ho. Una vegada el pacient decideix, el Servei de Salut està obligat a prestar de manera efectiva l’assistència sanitària en el centre ofert i a pagar les despeses —si n’hi ha— derivades del procediment al centre sanitari vinculat a la xarxa pública o concertat.

La Conselleria de Salut publicarà anualment les dades relatives a les despeses derivades de l’assistència sanitària en aquests centres concertats o vinculats a la xarxa pública.

Per a més informació, podeu consultar en el BOIB núm. 131, de 20 d'octubre de 2018, el Decret 31/ 2018, de 19 d’octubre, de garantia dels terminis màxims de resposta a l’atenció sanitària especialitzada programada i no urgent en el Servei de Salut de les Illes Balears.

[Fonts: Conselleria de Salut. 19/12/2018 - BOIB. Núm. 131. 20/10/2018]

[Foto: Infosalut]

Què en diu la premsa
*23/10/2018 periodicodeibiza.es - Los 230 pacientes en lista de espera seis meses ya pueden elegir dónde operarse.
*22/10/2018 actasanitaria.com - Baleares fija los plazos máximos de espera para recibir asistencia sanitaria.
*20/10/2018 diariodeibiza.es - Los pacientes con meses en lista de espera podrán ser atendidos en la sanidad privada.
*19/10/2018 diariodemallorca.es - Los pacientes con meses en lista de espera podrán ser atendidos en la sanidad privada.