Categoria: Estudis i projectes

Lectura de la tesi d'Amanda Grávalos Gasull

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

5999Amanda Grávalos Gasull, fisioterapeuta de l'Hospital Son Llàtzer, ha presentat la seva tesi amb el títol "Estudio comparativo de la efectividad de diferentes abordajes en los puntos gatillo cervicales presentes en los músculos angular de la escápula y trapecio fibras superiores", a la Universitat de les Illes Balears (UIB), la qual va ser defensada el passat 30 de juny de 2017.

La tesi ha estat dirigida pel doctor Antoni Gamundí, del Departament de Biologia de la UIB.

Les activitats de la vida diària i la pràctica de l'esport exposen l'aparell locomotor a lesions traumàtiques variables, en les quals els teixits blans són les estructures més afectades. En el cas del dolor cervical, és un fenomen multifactorial que afecta aproximadament el 70 % de la població al llarg de la vida i és la segona causa més freqüent de consulta al metge especialista de l'aparell locomotor, amb la consegüent despesa sanitària destinada tant al diagnòstic com al tractament.

La recerca s'ha fet al Servei de Rehabilitació de l'Hospital Son Llàtzer de Palma, i ha comptat amb la participació de 112 pacients amb diagnòstic de cervicàlgia mecànica. Aquests pacients van ser dividits en quatre grups, segons el tractament al qual es van sotmetre (punció seca profunda, punció seca superficial, alliberament per barrera i ones de xoc). La investigadora va avaluar el múscul trapezi (fibres superiors) i el múscul elevador de l'escàpula, que són els que tenen un nombre més gran de punts gallet actius en la cervicàlgia. Les variables que es van considerar en l'estudi es van dividir en dos grups: les variables quantitatives, formades per l'algometria, la goniometria, la valoració de l'equilibri i la contracció màxima; i les variables qualitatives, que van ser l'escala numèrica del dolor i el test SF-12 de qualitat de vida. Els resultats d'aquesta tesi doctoral han confirmat que en tots els tractaments estudiats els pacients van mostrar una millora estadísticament significativa de les variables de percepció del dolor, mobilitat i dolor a la pressió. A tall de conclusió, el treball d'Amanda Grávalos confirma que, per al conjunt de variables estudiades, la tècnica d'alliberament de barrera presenta millors resultats. L'elecció de la tècnica terapèutica vindria determinada per la simptomatologia específica de cada pacient i per les variables particulars a millorar, i no per l'aplicació d'una teràpia generalista.

Referència de la tesi
Grávalos Gasull A. Estudio comparativo de la efectividad de diferentes abordajes en los puntos gatillo cervicales presentes en los músculos angular de la escápula y trapecio fibras superiores [tesis doctoral]. Palma: Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut. Universitat de les Illes Balears; 2017.

[Font: Universitat de les Illes Balears]

[Foto: UIB]