Categoria: Estudis i projectes

Comares de diferents centres publiquen un assaig sobre l'exercici aeròbic a l'aigua durant l'embaràs per reduir l'ús de l'analgèsia epidural durant el part

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

cc epr502L'Hospital Universitari Son Espases, el Centre de Salut Pont d'Inca, la Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca, l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), el Centre de Salut Muntanya, el Centre de Salut Santa Maria, el Centre de Salut s'Escorxador, el Centre de Salut Can Pastilla, el Centre de Salut Sóller, el Centre de Salut Rafal Nou, el Centre de Salut Santa Ponça, el Centre de Salut Alcúdia, l'Hospital Comarcal d'Inca, l'Hospital de Manacor i el el Centre de Salut Son Ferriol han publicat un assaig clínic aleatori sobre l'efectivitat i la seguretat de l'exercici aeròbic durant l'embaràs per reduir l'ús de l'analgèsia epidural durant el part. També hi ha participat la Universitat de les Illes Balears.

Araceli Navas, comare de l'Hospital Universitari Son Espases; Catalina Artigues i Elena Portells, comares del CS Muntanya; Alfonso Leiva i Aina Soler, investigadors de la Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca i l'IdISBa;  Antonia Cladera, comare del CS de Santa Maria; Silvia Ortas, comare del CS s'Escorxador; Margarita Alomar, comare del CS Can Pastilla; Marina Gual, comare del CS de Sóller; Concepción Manzanares, comare del CS Rafal Nou; Marina Brunet, comare del CS de Santa Ponça; Magdalena Julià, comare del CS d'Alcúdia; Lidia López, comare de l'Hospital Comarcal d'Inca; Lorena Granda, comare de l'Hospital de Manacor; i Mari Carmen Carrascosa, comare del CS de Son Ferriol; han publicat l'article amb el títol "Effectiveness and safety of moderate-intensity aerobic water exercise during pregnancy for reducing use of epidural analgesia during labor: protocol for a randomized clinical trial" a la revista BMC Pregnancy and Childbirth.

L'analgèsia epidural durant el part pot alleujar efectivament el dolor, però també pot tenir efectes adversos. La pràctica d'exercici moderat durant l'embaràs s'associa a un augment dels nivells d'endorfines en sang, i això també podria disminuir el dolor durant el part. Els exercicis aeròbics a l'aigua, més que altres tipus d'exercicis, no tenen un impacte negatiu a les articulacions, redueixen l'edema, la pressió sanguínia i el dolor d'esquena, i augmenten la diüresi. Es proposa un assaig aleatori controlat per avaluar l'efectivitat i la seguretat d'un programa d'exercici moderat a l'aigua durant l'embaràs per reduir l'ús de l'analgèsia epidural durant el part.

Referència de l'article
Navas A, Artigues C, Leiva A, Portells E, Soler A, Cladera A, et al. Effectiveness and safety of moderate-intensity aerobic water exercise during pregnancy for reducing use of epidural analgesia during labor: protocol for a randomized clinical trial. BMC Pregnancy Childbirth. 2018;18(1):94. Available from: https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-018-1715-3
logo docusalut 16 Text complet | PubMed | Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Schwangerschaft / Pregnant woman in a hot tub / CC-by-sa-2.0 ]