Categoria: Estudis i projectes

L'IdISBa i la FBSTIB publiquen un article sobre la millora osteoinductiva i disminució de la variabilitat per enriquiment de la MOD amb EPO

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

cc epr515L'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (FBSTIB) han publicat un article sobre la capacitat osteoinductiva millorada i disminució de la variabilitat per enriquiment de matriu òssia desmineralitzada amb un extracte de proteïna de l'os. També hi han participat el IUNICS i la Universitat de les Illes Balears.

Joana M. Ramis, Aina Matas i Marta Monjo, investigadores de l'IdISBa; i Javier Calvo, Critina Corbillo i Antoni Gayà, facultatius de la FBSTIB i investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Enhanced osteoinductive capacity and decreased variability by enrichment of demineralized bone matrix with a bone protein extract" a la revista Journal of Materials Science: Materials in Medicine.

La capacitat osteoinductiva de la matriu òssia desmineralitzada (MOD) a vegades és insuficient o mostra una alta variabilitat entre diferents lots de MOD. En aquest article es va intentar millorar la seva activitat osteoinductiva per urea-alcalina o tractament amb tripsina, però aquesta estratègia no va tenir èxit. Llavors, es va provar l'enriquiment de la MOD amb extracte de proteïna d'os (EPO) que conté factors de creixement osteogènic comparant dues fonts: pols d'os cortical i MOD. La capacitat osteoinductiva (activitat alcalina fosfatasa) de l'obtinguda EPO va ser avaluada in vitro en cèl·lules C2C12. Els nivells específics de proteïna presents en els diferents EPO van ser determinats per assaig immunosorbent lligat a enzim o per un assaig multiplex. L'EPO de la pols d'os cortical va mostrar una manca d'efecte osteoinductiu, d'arcord amb el baix contingut de factors osteoinductius. En contrast, l'EPO de la MOD va mostrar activitat osteoinductiva, però també alta variabilitat entre els donants. Per això, es va decidir enriquir la MOD amb l'EPO obtingut de la MOD emmagatzemada de diferents donants. Seguint aquesta estratègia, es va aconseguir augmentar l'activitat osteoinductiva i disminuir la variabilitat entre donants.

Referència de l'article
Ramis JM, Calvo J, Matas A, Corbillo C, Gayà A, Monjo M. Enhanced osteoinductive capacity and decreased variability by enrichment of demineralized bone matrix with a bone protein extract. J Mater Sci Mater Med. 2018;29(7):103.
PubMed | Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Journal of Materials Science: Materials in Medicine]