Categoria: Formació continuada

L'EBAP analitza el sistema europeu de selecció d'empleats públics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP) va impartir un taller informal, el passat 9 de març, per tractar els pros i els contres del sistema europeu de selecció d'empleats públics que va entrar en funcionament el 2010. Tot això, en el marc del cicle d'innovació de l'EBAP, que es desenvolupa tant en matèria de formació com de selecció de personal.

El sistema de selecció europeu és molt diferent respecte del sistema tradicional d'oposició que regeix l'Administració Pública espanyola. A l'europeu prevalen les habilitats i la intel·ligència per damunt de la valoració dels coneixements acumulats a la memòria.

Aquest sistema consta de:

  • Una preselecció, fonamentada en uns tests de raonament (verbal, numèric, etc.), realitzats mitjançant un ordinador.
  • Una selecció, en què se cerquen unes competències concretes (competències d'anàlisi i resolució de problemes, capacitat comunicativa, entre altres).

Aquest mètode, en general, ofereix més equitat i prestigi, tant a les persones que el superen com al conjunt institucional.

A l'activitat formativa esmentada, hi van assistir alts funcionaris de l'Escola i d'altres òrgans del Govern.

Un gran nombre de participants al taller van manifestar que alguns dels plantejaments del model europeu es podrien incloure en els processos de selecció i de provisió de funcionaris, malgrat la diferència de cultura de les administracions.

[Font: Escola Balear d'Administració Pública. 11/03/2016]

[Foto: Escola Balear d’Administració Pública]