Categoria: Estudis i projectes

Teràpia cognitiu-conductual per deixar de fumar

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat junt amb la Universitat de les Illes Balears en un estudi sobre la teràpia cognitiu-conductual per deixar de fumar.

Patricia García-Pazo, Rafael Jiménez, Teemu Escalas i Elena Gervilla, investigadores de l'IdISBa; i Francisco J. Pérez-Pareja, investigador de la Universitat de les Illes Balears, han publicat l'article amb el títol "Dejar de Fumar, Terapia Cognitivo-conductual y Perfiles Diferenciales con Árboles de Decisión" a la revista Clínica y Salud.

Aquest estudi avalua si el sexe, la dependència a la nicotina i variables emocionals (ansietat, depressió i ira) permeten descriure un perfil de pacient que pugui beneficiar-se d'una teràpia cognitiva-conductual per abandonar l'addicció al tabac. Es van analitzar els resultats d'una mostra de 120 fumadors adults que voluntàriament van rebre TCC. Es va valorar l'adherència dels pacients i l'èxit del programa a través d'arbres de decisió. Els resultats van indicar que l'adherència al tractament ja implica alta probabilitat d'èxit (86.4%), augmentant fins al 95.6% quan els participants presentaven alts nivells d'ira externa. A més, l'adherència al tractament va ser completa (100%) quan l'ansietat en context d'avaluació, l'ansietat fisiològica i la motivació van ser altes. L'obtenció d'aquest tipus de perfils diferencials permet determinar quines persones són més indicades per a cada tractament, la qual cosa incrementaria l'eficàcia d'aquests.

Referència de l'article
Pérez-Pareja FJ, García-Pazo P, Jiménez R, Escalas T, Gervilla E. Dejar de Fumar, Terapia Cognitivo-conductual y Perfiles Diferenciales con Árboles de Decisión. Clínica y Salud. 21 juliol 2020. doi: 10.5093/clysa2020a12.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: 4924546 / Hombre, humo, cerveza / Pixabay License]