Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi del cost-eficàcia d'una intervenció de canvi de comportament sanitari múltiple en persones d'entre 45 i 75 anys

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), la Unitat de Recerca d'Atenció Primària de Mallorca ha participat en la publicació d'una anàlisi del cost-eficàcia d'una intervenció de canvi de comportament sanitari múltiple en persones d'entre 45 i 75 anys. També hi han participat diferents centres espanyols.

Oana Bulilete, investigadora de l'IdISBa i d'Atenció Primària de Mallorca, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Cost-effectiveness analysis of a multiple health behaviour change intervention in people aged between 45 and 75 years: a cluster randomized controlled trial in primary care (EIRA study)" a la revista International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Les intervencions múltiples de canvi de comportament en salut (MCCS) que promouen un estil de vida saludable podrien ser un acostament eficient en la prevenció o tractament de malalties a l'atenció primària. Aquest estudi vol avaluar el cost-utilitat i el cost-efectivitat d'una intervenció de la salut EIRA en termes de MCCS i reducció cardiovascular.

Es va avaluar econòmicament durant dotze mesos amb grups aleatoritzats (1:1) un assaig controlat entre 2017 i 2018 en 25 centres de salut primària de set regions espanyoles. L'estudi va adoptar perspectives de la societat i del personal sanitari. Els pacients inclosos es varen incloure entre 45 i 75 anys i que tenien qualssevol tres comportaments: fumar, activitat física insuficient o baixa adherència al patró dietari mediterrani. La durada de la intervenció va ser de 12 mesos i es varen combinar tres nivells d'acció (individual, grup i comunitari). MCCS, definit com a canvi en almenys dos comportaments de risc per a la salut i risc cardiovascular (expressat en % punts) varen ser els resultats utilitzats per calcular d'increment de les ràtios cost-eficàcia (IRCE). Es varen estimar els anys de vida ajustats per qualitat i es varen emprar per calcular les ràtios d'increment de cost-utilitat (RICU).

L'eficiència de la intervenció EIRA no es pot establir completament i la recomanació hauria de venir condicionada pels resultats dels efectes a mitjà termini.

Referència de l'article
Aznar-Lou I, Zabaleta-Del-Olmo E, Casajuana-Closas M, Sánchez-Viñas A, Parody-Rúa E, Bolíbar B, et al. Cost-effectiveness analysis of a multiple health behaviour change intervention in people aged between 45 and 75 years: a cluster randomized controlled trial in primary care (EIRA study). Int J Behav Nutr Phys Act. 2021;18(1):88. doi: 10.1186/s12966-021-01144-5. PubMed PMID: 34215275.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Joan / Vacances_5016 / CC BY-NC-ND 2.0]