Categoria: Estudis i projectes

El nitrat de sodi en la dieta activa els gens antioxidants i de la dinàmica mitocondrial després d'un exercici d'intensitat moderada en pacients amb SM

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i membres del CIBEROBN l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre com el nitrat de sodi en la dieta activa els gens antioxidants i de la dinàmica mitocondrial després d'un exercici d'intensitat moderada en pacients amb síndrome metabòlica. També hi ha participat la University of Padova i el Consell Insular de Mallorca.

Miguel D Ferrer, Xavier Capó, Clara Reynés, Magdalena Quetglas, Eduardo Salaberry i Josep Antoni Tur, Antoni Sureda, Antoni Pons, investigadors del grup NUCOX han publicat l'article amb el títol "Dietary Sodium Nitrate Activates Antioxidant and Mitochondrial Dynamics Genes after Moderate Intensity Acute Exercise in Metabolic Syndrome Patients" a la revista Journal of Clinical Medicine.

L'exercici pot induir una resposta proinflamatòria en subjectes d'edat avançada amb trastorns metabòlics i l'administració de suplements de nitrat ha mostrat efectes antiinflamatoris. Es va avaluar la influència del nitrat dietètic en la resposta dels gens antioxidants i de la dinàmica mitocondrial a l'exercici agut en cèl·lules mononuclears de sang perifèrica (CMSP), així com la resposta antioxidant i inflamatòria de les CMSP enfront de l'estimulació immunològica. Els pacients amb síndrome metabòlica varen participar en un estudi creuat en el qual varen consumir una beguda que contenia 16mM de nitrat de sodi o un placebo amb la mateixa composició sense nitrat abans de realitzar una prova submàxima al 60%-70% de la seva freqüència cardíaca màxima durant 30 minuts. La ingesta de nitrat va augmentar els nivells plasmàtics de nitrat més nitrit unes 8 vegades i va induir la regulació a l'alça de la catalasa, la superòxid-dismutasa, el glutatió peroxidasa, la mitofusina 2 i la PGC1α en les CMSP després de l'exercici. L'expressió gènica de la catalasa i el TNFα es va veure reforçada per l'acetat de forbol miristat (AFM) només en el grup placebo, mentre que l'expressió del glutatió peroxidasa es va veure reforçada per l'AFM només després de la ingesta de nitrat. La ingesta de nitrat per part dels pacients amb síndrome metabòlica indueix una resposta antioxidant i mitocondrial a l'exercici al mateix temps que atenua la resposta proinflamatòria a l'estimulació immunològica.

Referència de l'article
Ferrer MD, Capó X, Reynés C, Quetglas M, Salaberry E, Tonolo F, et al. Dietary Sodium Nitrate Activates Antioxidant and Mitochondrial Dynamics Genes after Moderate Intensity Acute Exercise in Metabolic Syndrome Patients. J Clin Med. 2021;10(12):2618. doi: 10.3390/jcm10122618. PubMed PMID: 34198661.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: CS de Vila. Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]