Categoria: Estudis i projectes

Hemoglobina glicosilada i ateroesclerosi subclínica en persones sense diabetis

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'una revisió de literatura sobre l'ús de l'hemoglobina glicosilada i ateroesclerosi subclínica en persones sense diabetis. També hi han participat diferents centres.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Glycated Hemoglobin and Subclinical Atherosclerosis in People Without Diabetes" a la revista Journal of the American College of Cardiology.

El dany metabòlic causat per la glicació de proteïnes, controlada com el nivell d'hemoglobina glicosilada (HbA1c), no està representada en la majoria de puntuació (p.e., Systematic Coronary Risk Estimation or atherosclerotic cardiovascular disease risk scale).

L'objectiu d'aquest estudi era avaluar l'associació entre HbA1c i l'extensió de l'ateroesclerosi subclínica (AS) i per a identificar millor als individus amb major risc de sofrir una AS extensa utilitzant la HbA1c a més dels factors de risc cardiovascular (FRCV) clau.

L'ús rutinari de la HbA1c pot identificar als individus asimptomàtics amb major risc d'AS, a més dels FRCV tradicionals. Es podria considerar la possibilitat de realitzar intervencions en l'estil de vida i nous medicaments antidiabètics per a reduir tant els nivells de HbA1c com l'AS en individus sense diabetis.

Referència de l'article
Rossello X, Raposeiras-roubin S, Caimari F, Lara-pezzi E, Sanz J, Ibanez B, et al. Glycated Hemoglobin and Subclinical Atherosclerosis in People Without Diabetes. 2021;77(22). doi: 10.1016/j.jacc.2021.03.335. PubMed PMID: 34082907.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant per la Plaça Espanya / CC BY-NC-SA 4.0]