Categoria: Estudis i projectes

Complicacions postoperatives i temps d'espera després d'un drenatge d'abscés intraabdominal en pacients amb malaltia de Crohn

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Cirurgia Colorectal de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi sobre complicacions postoperatives i temps d'espera per a intervenció quirúrgica després d'un drenatge guiat radiològicament d'abcés intra-abdominal en pacients amb malaltia de Crohn. També hi han participat diferents centres internacionals.

 Álvaro García-Granero, cirurgià de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Postoperative complications and waiting time for surgical intervention after radiologically guided drainage of intra-abdominal abscess in patients with Crohn's disease" a la revista BJS Open.

En pacients amb malaltia de Crohn activa (MC), el tractament dels abscessos intraabdominals normalment comprèn antibiòtics i drenatge percutani (DP) guiat radiològicament abans de la cirurgia. L'objectiu d'aquest article era investigar el risc de les complicacions postoperatòries i identificar l'interval de temps òptim per a intervencions quirúrgiques després de DP.

Es va realitzar un estudi de cohort retrospectiu multicèntric i internacional. Els detalls dels pacients amb diagnòstic de MC que es varen sotmetre a ultra sonografia o PD CT-guiada es varen recuperar dels registres hospitalaris utilitzant el codi de diagnòstic de la classificació internacional de malalties (ICD-10) per a MC combinada amb el codi de procediment DP. Les variables clíniques es varen recuperar i es varen mesurar els següents resultats: complicacions globals postoperatives al cap de trenta dies, complicacions sèptiques intraabdominals, esdeveniments adversos intraoperatoris no controlats, infeccions del lloc quirúrgic, sèpsia i íleus patològic postoperatori, a més de recurrència d'abscessos. Els pacients es varen categoritzar en tres grups d'acord amb la longitud de l'interval des de la DP a la cirurgia (1-14 dies, 15-30 dies i més de trenta dies) per comparar els resultats.

Fumar, baixa concentració d'albúmina sèrica i edat avançada es varen associar significativament amb complicacions postoperatòries. Un interval d'almenys dues setmanes després d'un exitós DP es va correlacionar amb un baix risc de recurrència d'abscessos.

Referència de l'article
El-Hussuna A, Karer MLM, Uldall Nielsen NN, Mujukian A, Fleshner PR, Iesalnieks I, et al. Postoperative complications and waiting time for surgical intervention after radiologically guided drainage of intra-abdominal abscess in patients with Crohn’s disease. BJS open. 2021 Sep 6;5(5). doi: 10.1093/bjsopen/zrab075. PubMed PMID: 34518869.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]