Categoria: Estudis i projectes

Evolució dels factors angiogènics en pacients embarassades amb càncer de mama tractat amb quimioteràpia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Ginecologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) ha participat en un estudi sobre l'evolució dels factors angiogènics en pacients embarassades amb càncer de mama tractat amb quimioteràpia. També hi han participat diferents centres espanyols.

 

Les antraciclines i els taxans s'estan utilitzant com a tractament estàndard per al càncer de mama diagnosticat durant l'embaràs. Aquests règims de quimioteràpia permeten la continuació de l'embaràs sense retardar el tractament del càncer amb resultats materns i neonatals relativament bons. No obstant això, els seus efectes sobre la funció placentària i el desenvolupament fetal no es coneixen del tot. Els factors angiogènics del sèrum matern són un substitut de la funció placentària i són anormals setmanes abans que es desenvolupin complicacions placentàries com la preeclàmpsia o la restricció del creixement intrauterí. En la nostra cohort, les dones embarassades amb càncer de mama tractades amb quimioteràpia durant l'embaràs mostren un estat antiangiogènic amb nivells significativament més alts de tirosina cinasa soluble tipus fms (sFlt-1), relació sFlt-1/*PGF i endoglina soluble (sEng) al final del tercer trimestre. Els factors angiogènics podrien ser útils en el maneig clínic obstètric d'aquestes pacients, encara que es garanteixen més estudis.

Referència de l'article
Saura C, Sánchez O, Martínez S, Domínguez C, Dienstmann R, Ruíz-Pace F, et al. Evolution of Angiogenic Factors in Pregnant Patients with Breast Cancer Treated with Chemotherapy. Cancers. 2021;13(4):923. doi: 10.3390/cancers13040923

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Sara Farràs]