Categoria: Estudis i projectes

El control clínic de la MPOC dins l'estudi CHAIN

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre el control clínic de la MPOC dins la cohort CHAIN. També hi han participat diferents centres europeus.

Antonia Fuster, pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; i Borja G Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; han participat en la publicació de l'article amb el títol "COPD Clinical Control: predictors and long-term follow-up of the CHAIN cohort" a la revista Respiratory Research.

El control en la MPOC és un concepte dinàmic que poden mostrar els canvis en l'estat clínic dels pacients que podrien tenir implicacions pronòstiques, però no hi ha informació sobre els canvis en el control i les conseqüències a llarg termini.

Es varen classificar 798 pacients amb MPOC de la cohort CHAIN com a línia de base controlada/no controlada i més de cinc anys. Es descriuen els canvis en l'estat de control dels pacients durant el seguiment a llarg termini i s'analitzaren els factors que es varen associar amb els patrons de control longitudinal i la supervivència relacionada mitjançant l'anàlisi de riscs de Cox.

L'avaluació del control de l'estat de la MPOC dona informació pronòstica rellevant sobre la supervivència. Hi ha una important variabilitat en l'estat de control clínic i només en una petita proporció dels pacients havien tingut un bon control persistent. Els canvis en el patró de tractament podria ser rellevant en el patró longitudinal del control clínic de la MPOC.

Referència de l'article
Calle Rubio M, Rodriguez Hermosa JL, de Torres JP, Marín JM, Martínez-González C, Fuster A, et al. COPD Clinical Control: predictors and long-term follow-up of the CHAIN cohort. Respir Res. 2021;22(1):36. doi: 10.1186/s12931-021-01633-y. PubMed PMID: 33541356.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | logo docusalut 16Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Mikael Häggström / X-ray of COPD exacerbation - anteroposterior view / CC0 1.0]