Categoria: Estudis i projectes

Infecció CMV i mateix mecanisme originat compatible amb una inflamació intestinal originada per un mecanisme compatible amb la malaltia de Crohn/intestí en els tumors neuroendrocrins gàstrics impulsats per la mutació ATP4A

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Digestiu de l'Hospital Comarcal d'Inca ha participat en un estudi liderat pel CNIO sobre infecció co-ocurrència citomegalovirus Infecció i mateix mecanisme originat compatible amb una inflamació intestinal originada per un mecanisme compatible amb la malaltia de Crohn/intestí en els tumors neuroendrocrins gàstrics impulsats per la mutació ATP4A.

José Reyes, digestòleg de l'Hospital Comarcal d'Inca, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "CMV infection and same mechanism-originated intestinal inflammation compatible with Bowel/Crohn’s disease is suggested in ATP4A mutated-driven gastric neuroendocrine tumors" a la revista Frontiers in Medicine.

Les mutacions en la bomba de protons ATP4A impedeixen l'acidificació gàstrica i expliquen en l'escenari de gastritis crònica autoimmune que duu a la formació del tumor neuroendocrí gàstric (gNET). Aquí, es va voler investigar la concurrència de la infecció per citomegalovirus (CMV) i la inflamació intestinal que presentaven tots els membres d'una família afectada pel gNET i portadora d'una mutació ATP4A. La inflamació intestinal va persistir després de l'erradicació del CMV i el tractament de l'anèmia. La inflamació era compatible amb la ileïtis/malaltia de Crohn i era originada pel mateix mecanisme autoimmune descrit en la tumorigènesi gNETS. La mateixa malaltia secundària, però no la infecció per CMV, es va observar en tots els membres afectats amb gNET i portadors de la mutació ATP4A.

Els resultats suggereixen que el mal funcionament d'ATP4A no només expliquen els gNETs, sinó també la malaltia co-ocurrente i les infeccions oportuniestes, la qual cosa va permetre vincular les patologies autoimmunes i els gNETs en un mecanisme únic. Els resultats obren una nova finestra per entendre millor no només la formació de les neoplàsies gàstriques, sinó també els trastorns autoimmunes concurrents i el mecanisme inflamatori que componen un escenari premaligne per a la formació d'altres tumors. Les troballes dels autors són importants, ja que contribueixen a descriure el panorama genètic de la malaltia inflamatòria intestinal/Crohn i alerten als clínics perquè controlin als pacients amb neoplàsies gàstriques mitjançades per mecanismes d'aclorhídria en la cerca de patologies secundàries concomitants.

Referència de l'article
Calvete O, Reyes J, Benitez J. CMV infection and same mechanism-originated intestinal inflammation compatible with Bowel/Crohn’s disease is suggested in ATP4A mutated-driven gastric neuroendocrine tumors. Front Med. 2021. doi: 10.3389/fmed.2021.553110.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Hospital Comarcal d'Inca / CC BY-NC-SA 4.0]