Categoria: Estudis i projectes

Anatomia quirúrgica aplicada als abordatges transperitoneals de l'aorta abdominal i els troncs viscerals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Departaments de Cirurgia Cardíaca i Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un article dinàmic sobre anatomia quirúrgica aplicada als abordatges transperitoneals de l'aorta abdominal i els troncs viscerals. També hi han participat diferents centres espanyols.

Delfina Fletcher-Sanfeliu, cirurgiana cardíaca l'Hospital Universitari Son Espases; i Álvaro García-Granero, cirurgià de l'Hospital Universitari Son Espases, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Anatomía quirúrgica aplicada a abordajes transperitoneales de la aorta abdominal y los troncos viscerales. Artículo dinámico" a la revista Cirugía Española.

Els cirurgians cardiovasculars i de l'aparell digestiu haurien d'estar actualitzats de les múltiples alternatives d'abordatge de l'aorta abdominal i els seus troncs viscerals. Aquest article narratiu, il·lustrat i dinàmic de les diferents maniobres quirúrgiques amb aquest objecte. Es va realitzar dissecció de cinc cadàvers realitzats durant tres cursos nacionals d'anatomia quirúrgica aplicada a l'aorta integral, cirurgia hepatobiliopancreàtica i cirurgia abdominal digestiva.

Les maniobres quirúrgiques que es descriuen són: abordatge aòrtic inframesocòlic longitudinal, abordatge aòrtic supracelíac, abordatge del tronc celíac, tres tipus d'abordatge de l'artèria mesentèrica superior: retroperitoneal després de maniobra de Kocher, supramesocòlic i inframesocòlic, maniobra de Cattell-Braasch i dos tipus de maniobra de Mattox: retrorenal i prerenal.

El coneixement profund de l'anatomia intraabdominal és fonamental per a l'actuació quirúrgica sobre l'aorta abdominal i l'entrenament en cadàver a partir de l'anatomia quirúrgica vascular i del tub digestiu podria ajudar a desenvolupar les habilitats quirúrgiques dels cirurgians en formació.

Referència de l'article
Fletcher-Sanfeliu D, García-Granero Á, Doménech Dolz A, Pellino G, Orbis F, Arroyo A, et al. Anatomía quirúrgica aplicada a abordajes transperitoneales de la aorta abdominal y los troncos viscerales. Artículo dinámico. Cir Esp. Feb 2021. doi: 10.1016/j.ciresp.2020.12.016. PubMed PMID: 33546883.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases. Servei de Cirurgia]