Categoria: Estudis i projectes

Influència directa de la cafeïna en el maneig de la glucosa i les amines biògenes per part dels adipòcits humans

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup Molecular Biology and One Health (MOLONE) de la Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un estudi sobre la influència directa de la cafeïna en el maneig de la glucosa i les amines biògenes per part dels adipòcits humans. També hi han participat l'Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale, la Université Paul Sabatier, la Technological University of Dublin, el Trinity College i la Universidad San Jorge.

Josep Mercader-Barceló, investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Novel Facet of an Old Dietary Molecule? Direct Influence of Caffeine on Glucose and Biogenic Amine Handling by Human Adipocytes" a la revista Molecules.

La cafeïna és una alcaloide de les plantes present en menjars i begudes consumides a tot el món. Té una alta solubilitat dels lípids amb accions reconegudes en el sistema nerviós central i en teixits perifèrics, especialment en dipòsits adiposos. Però, la literatura és escassa sobre la influència de la cafeïna en les funcions dels adipòcits distintes de la lipòlisi, com la incorporació de la glucosa en els lípids (lipògenes) i l'oxidació de les amines. L'objectiu d'aquest estudi era explorar els efectes directes de la cafeïna i de la isobutilmetilxantina (IBMX) en aquestes funcions adipòcits. El transport de glucosa a les cèl·lules grasses acabades d'aïllar de ratolins, rates o humans es va monitorar mitjançant la determinació de la captació de [3H]-2-deoxiglucosa (2-DG), mentre que la incorporació de glucosa radiomarcada als lípids cel·lulars es va utilitzar com a índex de l'activitat lipogènica. L'oxidació de la bencilamina per l'amina oxidasa primària (PrAO) va ser inhibida per dosis creixents de cafeïna en preparacions de teixit adipós humà amb una constant d'inhibició (Ki) en el rang milimolar. Els resultats reforcen les recomanacions del potencial de l'ús de la cafeïna en el tractament o prevenció de les complicacions per l'obesitat.

Referència de l'article
Ahmed WH, Boulet N, Briot A, Ryan BJ, Kinsella GK, O’Sullivan J, et al. Novel Facet of an Old Dietary Molecule? Direct Influence of Caffeine on Glucose and Biogenic Amine Handling by Human Adipocytes. Molecules. 2021;26(13):3831. doi: 10.3390/molecules26133831. PubMed PMID:34201708.

Enllaços Bibliosalut | Text complet
Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Rafael Medina / Planta del café (Coffea arabica) / CC BY-NC-ND 2.0]