Categoria: Estudis i projectes

Prevalença de la diabesitat en població laboral espanyola

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca ha participat en la publicació d'un estudi sobre la prevalença de la diabesitat en població laboral espanyola. També hi han participat la Universitat de les Illes Balears, el Servicio Médico de Correos Valencia-Castellón i l'Escola Universitària ADEMA.

María Albaladejo Blanco, metgessa del Centre de Salut de Santa Ponça, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Prevalencia de diabesidad en población laboral española: influencia de variables sociodemográficas y consumo de tabaco" a la revista Anales del Sistema Sanitario de Navarra.

L'obesitat predisposa a patir diabetis tipus 2 amb tanta freqüència que la seva combinació es denomina diabesitat. L'objectiu d'aquest estudi va ser determinar la prevalença de diabesitat en la població treballadora i analitzar les variables amb les quals s'associa.

Es va realitzar un estudi transversal realitzat entre gener de 2019 i juny de 2020 en 418.343 treballadors de 18 a 67 anys, de diferents professions i àrees geogràfiques espanyoles. Es va determinar la prevalença de diabesitat amb sis fórmules diferents per a obesitat: IMC (índex de massa corporal), CUN BAE (Clínica Universidad de Navarra Body Adiposity Estimator), ECORE-BF (Equation Córdoba for Estimation of Body Fat), Fórmula Palafolls, IMG (índex de massa de greix) de Deuremberg i RFM (Relative Fat Mass). Es va analitzar l'associació entre diabesitat i edat, sexe, classe social i tabac.

La prevalença global de diabesitat va oscil·lar entre 2,6% per l'IMC i 5,8% per la fórmula Palafolls. La variable més relacionada amb la diabesitat va ser l'edat major de cinquanta anys (OR = 5,9; IC95%: 5,7-6,2 para IMC, i OR = 8,1; IC95%: 7,9-8,4 per a IMG de Deuremberg). El sexe masculí i la classe social III es va relacionar amb la diabesitat estimada amb totes les escales, ser fumadors només amb la fórmula Palafolls.

Referència de l'article
López-González AA, Ramírez Manent JI, Vicente-Herrero MT, García Ruiz E, Albaladejo Blanco M, López Safont N. Prevalencia de diabesidad en población laboral española: influencia de variables sociodemográficas y consumo de tabaco. An Sist Sanit Navar. 2022;45(1). doi: 10.23938/ASSN.0977. PubMed PMID: 34750594.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones passejant / CC BY-NC-SA 4.0]