Categoria: Estudis i projectes

Els microARN de la llet materna relacionats amb la funció de la leptina i l'adiponectina poden ser modulats per la dieta materna i influir en el desenvolupament de les cries

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE), de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), han publicat un estudi sobre com els microARN de la llet materna relacionats amb la funció de la leptina i l'adiponectina poden ser modulats per la dieta materna i influir en el fenotip de les cries de rata.

Andreu Palou-March, Juana Sánchez,  Andreu Palou, Francisca Serra i Mariona Palou, investigadors i investigadores del grup NuBE, han publicat l'article amb el títol "Breast Milk MicroRNAs Related to Leptin and Adiponectin Function Can Be Modulated by Maternal Diet and Influence Offspring Phenotype in Rats" a la revista International Journal of Molecular Sciences.

Hi ha evidència del paper clau de components concrets de la llet materna en la programació metabòlica de la descendència. Aquí, es va investigar en rates els efectes de la dieta materna durant la lactància en els nivells de leptina, adiponectina i miARNs de la llet, així com el seu impacte en les mares i la descendència. Per aconseguir-ho, rates mare, varen ser alimentades amb una dieta control o una dieta enriquida amb àcid oleic, betaïna i leucina al llarg de la lactància.

Els resultats de l'estudi mostren com una combinació de bioactius dietètics (àcid oleic, betaïna i leucina) a la dieta materna durant la lactància en rates pot modular les concentracions de leptina i adiponectina a la llet, així com el seu perfil de miARNs, concretament, miR-27a, miR-103, miR- 200a i miR-222. A més, la dieta materna enriquida ingerida durant la lactància va reduir l'adipositat materna, però, per contra, va causar efectes de programació adversos a la descendència, i en concret augment de l'adipositat i reducció de la sensibilitat a la insulina. Aquests resultats, per tant, reforcen la importància d'assegurar una aportació correcta de leptina i adiponectina durant l'etapa perinatal, i en particular durant la lactància i assenyalen a aquests miARNs com a indicadors potencials de la interacció leptina i adiponectina a la llet materna, un paràmetre sensible per establir la programació postnatal primerenca de la descendència.

Referència de l'article
Alonso-Bernáldez M, Asensio A, Palou-March A, Sánchez J, Palou A, Serra F, et al. Breast Milk MicroRNAs Related to Leptin and Adiponectin Function Can Be Modulated by Maternal Diet and Influence Offspring Phenotype in Rats. Int J Mol Sci. 2022 Jun 29;23(13):7237. doi: 10.3390/ijms23137237. PubMed PMID: 35806240.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Rama / Lab mouse / CC BY-NC-ND 2.0]