Categoria: Premis

El projecte "Germanet o germaneta?", de l’Hospital de Manacor, guanya el premi a la millor comunicació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els responsables d’infermeria de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital de Manacor, Antoni Galmés i Francesca Gelabert, varen participar en la VI Jornada d’Humanització d’Hospitals per a Infants, que va tenir lloc a l’Hospital Sant Joan de Déu (Barcelona), presentant el projecte "Germanet o germaneta?", que va obtenir el premi a la millor comunicació.

L’eix fonamental de la Jornada va ser la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats i els esforços que fan molts hospitals d’arreu de l’estat per adaptar les seves infraestructures i la dinàmica dels equips per tal de servar aquests drets. En aquest sentit, un dels dos premis a les millors comunicacions va ser per a "¿Hermanito o hermanita?", amb la qual Galmés i Gelabert varen donar a conèixer el projecte "Germanet o germaneta?", que va sorgir de la col·laboració entre l’Hospital de Manacor i l’Associació 0 a 3 Manacor.

Aquest projecte consisteix en visites bimestrals a l’Àrea Maternoinfantil de famílies que esperen un fill i que ja en tenen d’altres entre 1 i 5 anys, amb l’objectiu que aquests puguin fer-se una idea tan real com sigui possible del procés que viuran. Les famílies visiten la sala de parts i la planta de maternitat, on s’explica als infants les diferents fases del naixement de tal manera que els permeti ubicar en tot moment on seran la mare i el germanet o la germaneta. Per un altre costat, a la planta de maternitat hi ha un bebè de jugueta perquè el puguin agafar, vestir-lo, canviar-li els bolquers i perquè vegin com es fa per donar-li el bany. A més, poden fer tantes preguntes com vulguin. Per acabar la visita, els infants poden dibuixar el germanet o la germaneta que tendran tal com els imaginen, i li canten una cançó a la panxa de la mare.

Fins ara s’han fet cinc visites; la més recent ha estat la del 7 de novembre i la següent està prevista per al 21 de gener de 2014, depenent de la demanda que hi hagi. Per inscriure-s’hi es pot fer des del web de l’Associació (www.0a3manacor.es) o telefonant al 677 781 592.

Per una altra banda, en la Jornada també s’han abordat temes de gran interès, com ara el de la conferència de la Dra. Ana M.ª Ullán, de la Universitat de Salamanca, titulada "Humanización de cuidados y evidencia científica", o com donar una mala notícia, com acompanyar la família de la manera correcta i la importància de tot això en l’elaboració emocional correcta, tant del dol com de la pèrdua de la salut d’un fill.

[Font: Hospital de Manacor. 25/11/2013]