Categories: COVID-19, Sociosanitari, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

COVID-19: cribratges massius a més de 6.000 persones a les residències

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum i l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) han posat en marxa nous cribratges massius a més de 6.000 persones per tal de prevenir la propagació de la COVID-19 a les residències de gent gran.

Així ho van explicar la consellera Patricia Gómez i el president de l’IMAS, Javier De Juan, els quals van repassar la situació en aquests centres i han donat a conèixer les mesures conjuntes que s’han iniciat, entre les quals hi ha també l’habilitació de nous espais per facilitar que es puguin complir els aïllaments.

Gómez va manifestar que els usuaris de les residències són un col·lectiu prioritari per al Govern de les Illes Balears i per als consells atesa la seva vulnerabilitat. Per això, s’ha fet un esforç important per prendre mesures de manera coordinada entre les institucions per tal de detectar i aïllar casos nous al més aviat possible i de manera preventiva; per oferir l’atenció adequada a cada usuari d’acord amb les necessitats específiques derivades del seu estat de salut, i per establir protocols d’actuació clars per ajudar tots els centres a afrontar aquesta situació tan complicada.

Per la seva banda, De Juan va detallar que l’IMAS, fa feina en dues línies bàsiques:

Cribatges massius

  • Es realitzaran a totes les residències de gent gran de Mallorca, tant públiques com concertades i privades. D’aquesta manera ja s’han començat a fer proves a tots els residents i treballadors d’aquests centres. Aquest servei, que està previst que s’ampliï als usuaris de la xarxa d’inclusió i a la xarxa d’atenció a persones amb discapacitat, permetrà en aquesta primera fase monitorar un total de 3.480 usuaris i 3.030 treballadors.
  • Alhora que es fan aquestes proves es du a terme un pla de formació del personal propi i de residències per insistir en el compliment de les mesures d’autoprotecció per evitar contagis.

Aïllaments asimptomàtics

  • Consisteix a assegurar l’aïllament dels residents asimptomàtics que hagin donat positiu en COVID-19, tal com marca el Pla d’Actuació acordat entre els ministeris de Sanitat i de Drets Socials i Agenda 2030

Amb l’objectiu d’evitar que pacients positius convisquin amb persones que no tenen el virus, es durà a terme una reorganització dels espais. Des de l’IMAS s’ha negociat amb un grup privat habilitar dos espais: un per a positius asimptomàtics (tant de centres públics com de centres privats) i un altre per a usuaris negatius en cas que sigui necessari que deixin la residència.

D’altra banda, es treballa per habilitar una residència per a usuaris positius. Es tracta d’un nou centre residencial que consta de 156 places que es destinaran a usuaris positius asimptomàtics.

Així mateix, la Conselleria de Salut i Consum posa a disposició de la xarxa 30 places a Verge de la Salut per atendre els usuaris afectats per COVID-19 que sí necessitin tractament hospitalari.

Pel que fa a les persones en risc d’exclusió social, es treballa per habilitar un hotel de s’Arenal amb 160 places per atendre els positius asimptomàtics i poder-los aïllar de la resta d’usuaris de la xarxa d’inclusió o per a les persones que no poden fer l’aïllament en el domicili.

Durant la seva intervenció, De Juan es va referir la tasca conjunta amb el Govern i els ajuntaments de Mallorca des de l’inici de la pandèmia. Les iniciatives presentades continuen amb la feina que ha fet l’IMAS des del mes de març i confirmen aquesta col·laboració interinstitucional en la lluita contra la malaltia. Així mateix, aquest Institut ha col·laborat amb les residències privades i ha intervingut en els casos que s’ha considerat necessari.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 08/09/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19