Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

La COVID-19 afecta manco de l’1 % dels usuaris de les residències de gent gran

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La COVID-19 afecta manco de l’1 % dels usuaris de residències de gent gran de les Illes Balears, ja que actualment hi ha 38 casos actius entre els 4.235 residents.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, en una compareixença parlamentària durant la qual ha explicat tota l’acció que s’ha duit a terme en aquest àmbit des de l’inici de la pandèmia. Gómez ha recordat que fins ara han perdut la vida 194 usuaris i se n’han recuperat 807, i ha afegit que la mortalitat sobre el nombre total d’usuaris de residències és del 4,6 %, és a dir, 1,6 punts inferior a la mitjana estatal (6,2 %).

La consellera ha destacat la feina coordinada que han duit a terme totes les institucions públiques per fer front a la situació i ha recalcat que els cribratges programats, la incorporació de personal i de nous dispositius de suport, així com la formació als professionals, han contribuït a controlar la propagació de la COVID-19 en aquests centres.

En aquest sentit, la consellera ha remarcat la tasca que ha desenvolupat el grup de coordinació sociosanitària que es va crear al principi de la pandèmia, amb la participació de responsables de la Direcció General d’Atenció a la Dependència, la Subdirecció d’Atenció a la Cronicitat i Coordinació Sociosanitària del Servei de Salut i els directors insulars dels consells de Mallorca, Eivissa i Menorca.

El grup ha establert una estructura en xarxa amb les residències per aconseguir el màxim d’informació amb la major rapidesa possible, i ha consensuat totes les intervencions i els documents de mesures de seguretat que s’han d’implementar a les residències i habitatges tutelats.

La primera acció del grup va ser crear una base de dades per tenir tota la informació necessària per poder gestionar i reaccionar davant qualsevol cas o sospita en una residència i, cada dia, la informació es trasllada a la Fiscalia, als mitjans de comunicació i als directius implicats en els protocols d’atenció a la COVID-19 a les residències: 061, hospitals i atenció primària de totes les illes. 

Cribratges per garantir una detecció ràpida

Gómez ha explicat la importància que té la detecció precoç dels contagis en aquests centres i ha indicat que s’han planificat cribratges periòdics ena totes les residències per tal de detectar ràpidament qualsevol cas d’infecció per SARS-CoV-2 i poder actuar amb celeritat per aturar la transmissió.

En aquesta segona onada, com també durant la primera, s’han cribrat totes les residències de gent gran i de persones amb discapacitat. A més, quan es detecta un cas positiu en un usuari o treballador, seguint el protocol consensuat, es fa un cribratge setmanal a les persones que surten negatives fins que el brot està resolt.

El dia 7 de novembre varen començar els cribratges quinzenals dirigits a treballadors de residències de gent gran, de persones amb discapacitat, i d’habitatges tutelats i supervisats, per tal de protegir les persones vulnerables i els professionals. 

Nous recursos i dispositius per a residències

Pel que fa als nous recursos i dispositius per donar resposta efectiva a la pandèmia a les residències, Gómez ha destacat la creació, dins la central de coordinació de la COVID de la Gerència d’Atenció Primària, d’un equip de professionals de referència per a tota la població vulnerable amb dependència, discapacitat o vulnerabilitat social. L’objectiu és detectar els brots amb celeritat mitjançant una connexió directa i àgil entre l’equip de vulnerables i tota la xarxa social de residències.

També, per a les situacions de brot, s’ha creat un equip específic en el 061 per donar cobertura als trasllats de les persones més vulnerables, i s’han establert circuits per tal d’agilitzar els trasllats als hospitals, els quals disposen d’unitats COVID específiques per a gent gran i persones amb discapacitat.

Un altre servei nou que s’ha posat a disposició de les residències és un vehicle d’intervenció ràpida (VIR) del 061 que permet fer una valoració de les persones afectades per possibles brots i planificar les intervencions més adequades segons les necessitats de cada centre.

En aquest sentit, Gómez ha donat detalls una altra vegada en seu parlamentària del sistema de classificació internacional GMA (grups de morbiditat ajustats), indicador de salut-malatia que s’empra dins l’àmbit sanitari de les Illes Balears i que, per tant, també s’aplica als usuaris de les residències.

Les cures pal·liatives són una de les eines que s’empren gràcies a aquest sistema de classificació. També les unitats geriàtriques específiques d’estada mitjana.

Tota la població de les Illes Balears està classificada segons el GMA, sistema que té en compte les malalties de base, escales, descompensacions, fàrmacs, grau d’evolució de les malalties, tractaments farmacològics, visites al sistema sanitari, etc.

La classificació per nivell de morbiditat ajuda al clínic a tenir clar el grau de complexitat per orientar d’una manera més ràpida les intervencions que s’han de fer a cada persona.

Des de fa molts anys hi ha nombrosos classificadors poblacionals per ajudar a donar una resposta més bona a les persones: KAISER, ACG, CRG, GMA, etc.

Al desembre de 2015 es va fer la primera estratificació a la població de les Illes Balears amb GMA, amb l’ajuda i el suport del Ministeri de Sanitat.

Intervencions i formació als professionals dels centres

Fins ara han estat intervingudes una desena de residències. Gómez ha explicat que sempre que s’ha vist que una residència no tenia capacitat per frenar la propagació d’un brot se n’ha ordenat la intervenció, mesura que no només implica prendre el control de l’atenció sanitària relacionada amb la COVID, sinó també supervisar l’aplicació dels protocols i formar els professionals en aspectes com ara l’ús d’equips de protecció individual.

Amb aquesta finalitat s’ha conformat un equip de suport d’infermeres per a residències expertes en l’atenció a COVID, el qual ha rebut formació per poder donar suport i formació a totes les residències.

A més, s’ha establert un pla formatiu per assegurar que tots el treballadors de residències i habitatges tutelats tenen els coneixements suficients per fer front a la COVID-19. Se n’han fet 4 sessions a Mallorca, a les residències d’Eivissa i ara es duen a terme a les de Menorca.

Així mateix, s’ha elaborat i difós el document Recomanacions de prevenció i protecció a centres sociosanitaris i residències de gent gran i amb discapacitat a la comunitat autònoma de les Illes Balears davant la pandèmia de COVID-19, la darrera actualització del qual ha estat el 25 de novembre de 2020, i s’ha creat un pla de contingències amb les normes de seguretat recomanades, que cada residència ha adaptat i l’equip d’atenció a la cronicitat i coordinació sociosanitària l’ha revisat i validat fins a tenir un pla adaptat segur.

Gómez ha acabat la intervenció explicant que les persones usuàries i treballadores de les residències seran les primeres a rebre la vacuna contra la COVID-19, tal com va anunciar el ministre de Sanitat. «Treballam perquè sigui una realitat a principis de 2021.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 02/11/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19