Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Eivissa s’eleva al nivel 3 d’alerta per COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern va aprovar ahir que l’illa d’Eivissa pugi de nivell 2 a nivell 3 d’alerta per COVID-19. A més, les mesures de nivell 3 es reforcen amb el tancament d’interiors de cafeteries, bars i restaurants, i de locals de jocs i apostes, i amb l’avançament del toc de queda a les 22.00 hores.

Aquestes mesures addicionals, publicades el dia d'avui en dos BOIB diferents: en el BOIB núm. 2, de dia 5 de gener (mesures temporals i excepcionals) i en el  BOIB núm. 2, de dia 5 de gener (nivells d'alerta), entren en vigor el 7 de gener i totes romanen vigents fins el 26 de gener. Tot i que les mesures actuals havien de regir fins al 12 de gener, l’empitjorament dels indicadors epidemiològics, especialment a Eivissa, i la necessitat de reforçar les mesures dirigides a evitar totes les situacions que puguin afavorir els contagis han aconsellat avançar una setmana la revisió dels nivells d’alerta, que no canvien a la resta de les illes.

Pel que fa als indicadors, en data 1 de gener, les Illes Balears presentaven una incidència acumulada a catorze dies per 100.000 habitants (IA14) de 538,95, el que implica un creixement respecte a la dada registrada el 25 de desembre (522,51) i és una xifra molt per damunt del llindar de 60 casos per 100.000 habitants que l’ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) estableix per definir un territori en situació de risc. En el cas d’Eivissa, el primer dia d’enguany la incidència acumulada a 14 dies era de 246,77 mentre que el 25 de desembre era de 137,92.

A més, la darrera setmana el percentatge de positivitat de les proves realitzades els darrers 14 dies s’ha incrementat molt més a Eivissa que al conjunt de les Illes. Mentre que a les Balears ha passat del 7,94 dia 25 de desembre al 10,09 dia 1 de desembre; en el cas d’Eivissa, el percentatge ha crescut del 4,41 % a l’11,28 %.

Quant a la taxa de reproducció, indicador que mesura quantes infeccions noves es poden generar de mitjana a partir d’un sol contagi (un valor superior a 1 indicaria que l’epidèmia es troba en situació de creixement, mentre que valors inferiors a 1 indicarien una contracció del nombre de contagis), el 31 de desembre, el conjunt de les Illes registrava un valor d’1,02, la qual cosa representa un descens en comparació amb el 23 de desembre (1,38) i indica que l’epidèmia es troba en fase d’estabilització. En canvi, Eivissa, que el 23 de desembre es trobava en 1,41 ha pujat i, el 31 de desembre, va marcar 1,82, el que indica una velocitat de creixement molt incrementada.

Per municipis, a l’illa d’Eivissa, Sant Antoni de Portmany ha sofert durant els darrers set dies un fort increment en la incidència, que se situa actualment a 402, sense que aquest augment es pugui atribuir a l’existència de brots amb bona traçabilitat. Sant Josep i Santa Eulària superen els 200 casos, mentre que Vila se situa en 196.

Quant a la incidència en majors de 65 anys, s’ha quadruplicat en els darrers set dies, malgrat no haver-se donat canvis en el nombre de positius a les residències.

A més, A Eivissa, l’augment de casos s’ha traduït també en un fort augment de la pressió assistencial, amb un 75 % més d’ingressos hospitalaris a planta en els darrers 7 dies i un 20 % més a cures intensives.

Tot plegat, els indicadors relatius a la incidència del SARS-CoV-2 a l’illa d’Eivissa mostren un empitjorament molt significatiu i ràpid, acompanyat d’una pèrdua significativa de la traçabilitat dels casos i d’un augment important de la pressió assistencial, fet que podria indicar l’existència de transmissió comunitària. A més, els darrers dies s’han detectat incompliments importants de les normes de prevenció de la COVID-19 relacionats amb les celebracions nadalenques, que podrien donar lloc a l’aparició de més contagis els propers dies.

Per aquest motiu, la Conselleria de Salut i Consum, després d’analitzar l’informe del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes Balears, ha proposat elevar el nivell d’alerta a Eivissa i endurir-lo amb el tancament d’interiors de bars, cafeteries i restaurants, i avançar a les 22.00 hores el toc de queda, amb l’objectiu de frenar els contagis i protegir la població.

[Fonts: Conselleria de Salut i Consum. 04/01/2021 - BOIB. Núm. 2. 05/01/2021- BOIB. Núm. 2. 05/01/2021]

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Coronavirus / CC BY-NC-SA 4.0]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19