Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Protocol d'Integració de la Seqüenciació Genòmica en la Vigilància del SARS-CoV-2

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta, dependent de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial, ha aprovat un Protocol d'Integració de la Seqüenciació Genòmica en la Vigilància del SARS-CoV-2.

L'aparició de variants genètiques és una cosa normal en un virus. La majoria no proporcionen un avantatge selectiu ni suposen canvis que alterin el seu comportament o patró d'infecció, però poden donar-se casos en els quals algunes variants augmentin la seva transmissibilitat o virulència, o permetin al virus escapar a l'acció dels anticossos neutralitzadors generats després d'una infecció natural o l'administració d'una vacuna. Per això, afegir la seqüenciació genòmica a la vigilància epidemiològica del virus és important per al control de la pandèmia.

El protocol aprovat assenyala que, per a integrar la seqüenciació genòmica en el sistema de vigilància epidemiològica, s'ha d'establir una xarxa de laboratoris que desenvolupi les capacitats de seqüenciació. Aquesta xarxa estarà coordinada pel Ministeri de Sanitat en col·laboració amb el Centre Nacional de Microbiologia del ISCIII que actuarà com a node central referent a aspectes cientificotècnics relacionats amb la seqüenciació i l'harmonització de procediments.

Cal assenyalar que el protocol estarà en permanent revisió en funció de l'evolució de la pandèmia i de la informació nova que es disposi de la infecció per SARS-CoV-2.

[Font: Ministeri de Sanitat. 25/01/2021]

[Foto: Iciar Martínez López]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19