Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Actualització 4 de l'Estratègia de vacunació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Ministeri de Sanitat publica l'"Actualització número 4 de l'Estratègia de vacunació enfront de la COVID-19" després de l'acord aconseguit per la Comissió de Salut Pública, en la qual també es troben representades totes les comunitats autònomes.

Aquesta Actualització inclou com a novetat els següents grups a vacunar amb ARNm:

  • persones de 70 a 79 anys (grup 5B)
  • persones de 60 a 69 (grup 5C)
  • persones de menys de 60 amb condicions de risc alt de COVID-19 greu (grup 7)
  • persones d'edats compreses entre els 56 i 59 (grup 8). 

La definició d'aquests grups s'ha realitzat en previsió d'una major disponibilitat de dosi de vacunes en el segon trimestre de l'any.

A més, el document especifica que amb les vacunes de AstraZeneca, una vegada completada la vacunació a col·lectius amb funció essencial per a la societat prioritzats en l'Actualització 3, s'administrarà a les persones d'entre 45 i 55 anys d'edat (grup 9).

Persones amb infecció prèvia

L'Actualització inclou també les recomanacions de vacunació de les persones amb infecció prèvia per coronavirus, tant asimptomàtiques com simptomàtiques. Després de la revisió dels estudis clínics existents es recomana:

  • En els majors de 55 anys amb diagnòstic d'infecció que han rebut la primera dosi, la inoculació de la segona quan estiguin completament recuperades i hagi finalitzat el període d'aïllament.
  • En les persones amb menys de 55 anys que hagin passat la infecció de manera simptomàtica o asimptomàtica només s'administrarà una dosi de vacuna sis mesos després de la infecció.
  • No és necessària la realització de proves serològiques ni abans ni després d'aquestes vacunacions.

L'edat, principal factor de risc

El document recorda que el principal factor de risc d'hospitalització i mort per COVID-19 és l'edat superior als 60 anys i que va augmentant a mesura que l'edat és major. Per això, ressalta que basat en els principis de necessitat i equitat, ha de començar-se a vacunar com més aviat millor a les persones de major edat que no estan institucionalitzades.

[Font: Ministeri de Sanitat. 26/02/2021]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19