Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Un recurs facilita la detecció de brots de COVID-19 en períodes de baixa incidència

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carles III (ISCIII) ha reactivat un recurs, desenvolupat per investigadores del Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE), que permet caracteritzar la difusió espacial i temporal de la incidència de COVID-19 a Espanya, aportant dades per comunitats autònomes i grups d'edat. El seu principal objectiu és detectar brots actius per facilitar la presa de decisions de salut pública.

El Panel Clústers COVID-19 està pensat per aportar dades sobre casos locals i possibles brots en moments en què la transmissió comunitària no és elevada, una situació semblant a la incidència de la pandèmia de les darreres setmanes. Les dades sobre utilitat i funcionament d'aquesta eina, basats en els primers resultats analitzats durant la primera onada de la pandèmia, es varen publicar fa uns mesos a la revista BMC Public-Health.

A més de permetre la recollida de dades útils per a la investigació epidemiològica, el recurs és útil per a la vigilància de les mateixes comunitats autònomes, que poden afegir la informació aportada de manera diària per l'ISCIII a les dades que ja recollien. Els resultats s'obtenen a partir de l'anàlisi dels casos individualitzats declarats a la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE) a través de la plataforma SiViEs (Sistema de Vigilància d'Espanya), que gestiona el Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE). Aquesta informació procedeix de l'enquesta epidemiològica per a cada cas que les comunitats autònomes duen a terme amb la identificació d'un cas de COVID-19.

Un clúster és un excés de casos observats en l'espai i el temps comparat amb la resta del territori. Denota un augment de la incidència i pot vincular-se a un possible brot de la malaltia, cosa que permet augmentar la capacitat de vigilància i control. Els resultats del Panel Clústers COVID-19 es mostren a escala nacional i per comunitat autònoma, i representen els clústers estadísticament significatius, és a dir, els que realment podrien associar-se a un possible brot.

La dimensió dels cercles que apareixen als mapes del panell fa referència a la localització dels municipis inclosos a cada clúster -s'ometen els clústers que tenguin manco de 500 habitants-. A cada clúster detectat es presenta informació sobre els següents paràmetres:

  • Període: duració temporal del clúster (màxim 7 dies anteriors al dia consultat).
  • Població de risc: és la suma de la població en el radi d'anàlisi (màxim 25 km a escala nacional i 10 per CCAA).
  • Nombre de municipis: municipis que s'inclouen dins del clúster.
  • Casos observats: nombre de casos identificats en l'espai i en el temps dins del clúster.
  • Casos esperats: estimació del nombre de casos que s'esperen en aquest espai i temps tenint present la taxa d'incidència general en l'àmbit nacional o autonòmic calculada per als 30 dies previs.
  • RR: és una dada que sorgeix d'estimar el risc dins del clúster i analitzar-lo juntament amb al càlcul del risc estimat fora del clúster. Es calcula dividint els casos observats entre els casos esperats dins del clúster pels observats entre els esperats fora del clúster.

[Font: Institut de Salut Carles III. 27/10/2021]

[Foto: NIH Image Gallery / Novel Coronavirus SARS-CoV-2 / Public Domain Mark 1.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19