Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Gestió de la investigació

Es treballa en el diagnòstic, tractament i vacunes enfront del coronavirus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Centres públics de recerca espanyols treballen des de fa setmanes en el diagnòstic, tractament i generació de vacunes enfront del nou coronavirus, a través de diferents projectes liderats per científics de reconegut prestigi internacional.

El Ministeri de Ciència i Innovació està en contacte permanent amb els Organismes Públics de Recerca (OPIs) per a mobilitzar recursos, tant materials com personals, i prioritzar aquestes línies de recerca. Alguns d'aquests projectes han estat seleccionats per les convocatòries europees que s'han obert per a fer front al coronavirus.

Diagnòstic

En el camp del diagnòstic del nou coronavirus treballen l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

ISCIII

  • El Centre Nacional de Microbiologia (CNM) del ISCIII ha desenvolupat un programa de validació de tècniques comercials per a la detecció del SARS-CoV2 en mostres clíniques, que dóna resposta a la necessitat de comptar amb kits diagnòstics en el menor temps possible.

ICN2

  • En aquest Institut, es coordina un projecte que treballa en el diagnòstic ràpid i monitoratge del coronavirus, denominat CONVAT, que té com a objectiu oferir un nou dispositiu basat en nanotecnologia biosensora òptica que permetrà detectar el coronavirus en uns 30 minuts.

Tractament

Diversos centres d'investigació, duen a terme projectes sobre el tractament del coronavirus:

  • Com el projecte 'Monoclonal Antibodies against 2019-New Coronavirus' (MANXOL). Aquest projecte aprofita l'experiència d'una recerca anterior (IMI-API), que desenvolupava anticossos protectors enfront d'un altre coronavirus (MERS-CoV). El projecte permetrà identificar anticossos monoclonals per a utilitzar de manera preventiva o terapèutica en resposta a l'epidèmia causada pel nou virus.
  • Un altre projecte en aquest camp, és el EXSCALATE4CoV (E4C), sobre la utilització de la supercomputació d'altes prestacions per a potenciar el disseny intel·ligent de fàrmacs 'in silico'.
  • També s'està ultimant una proposta per a provar l'activitat de diferents molècules antivirals enfront del SARS-CoV2.

Vacunes

  • Es troba en marxa el projecte PEU-CORONAVIRUS, que té com a finalitat estudiar els mecanismes de patogènesis del coronavirus SARS-CoV2.

Estudis clínics i epidemiològics

  • Existeix un projecte, l'I-MOVE-COVID-19, que té com a objectiu constituir una xarxa multidisciplinària per a recerca, prevenció i control de la COVID-19. Aquest projecte analitzarà el coronavirus en humans i en diferents espècies animals.
  • També es desenvoluparan estudis clínics, virològics i epidemiològics.
  • Així mateix s'han ampliat els objectius de diversos projectes de recerca que ja tenia concedits, per a potenciar el seu paper en el maneig de l'alerta.

Transferència

Diverses companyies farmacèutiques espanyoles han expressat el seu interès a mantenir col·laboracions amb el Centre Nacional de Biotecnologia i ja estan produint resultats.

Podeu ampliar més informació en aquest enllaç.

[Font: Ministeri de Ciencia e Innovación. 16/03/2020

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19