Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Eivissa habilita un punt fix de recollida de mostres de sanitaris

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera habilitarà demà un punt fix de recollida de mostres de sanitaris i personal essencial que presentin símptomes per determinar els casos de COVID-19.

D’acord amb els supòsits que preveu el protocol del Ministeri de Sanitat, en els casos de persones que presentin un quadre clínic d’infecció respiratòria aguda i estiguin hospitalitzades o compleixin els criteris d’ingrés hospitalari, se’n continuarà prenent les mostres a l’Hospital Can Misses.

En aquest nou punt, situat al recinte exterior de l’edifici J de l’Hospital Can Misses, es recolliran les mostres dels sanitaris i del personal essencial (és a dir, el dels cossos i les forces de seguretat de l’Estat, bombers, Protecció Civil, etc.) directament des dels seus propis vehicles sense que hagin de davallar-ne. Aquest nou sistema substituirà la presa de mostres a càrrec de les unitats volants d’atenció al coronavirus (UVAC), que d’aquesta manera es podran centrar en l’atenció dels pacients a domicili.

Els treballadors subsidiaris d’acollir-se a aquest nou sistema seran citats per telèfon després que se’ls hagi prescrit el test seguint els criteris establerts en el protocol. Aquesta assistència quedarà registrada en la seva història clínica electrònica. Cal assenyalar que els criteris de presa de mostres no han variat respecte dels que s’estan aplicant, perquè només canvia la modalitat de recollida.

El punt fix de presa de mostres estarà operatiu de 10 a 13 hores a partir de demà, però anirà adaptant-se a les necessitats assistencials; de fet la Direcció de l’Àrea de Salut ha previst la possibilitat que l’horari sigui de matí i d’horabaixa.

Aquest punt fix comptarà amb un equip format per dues persones (infermer i tècnic en cures auxiliars d’infermeria) i inicialment tindrà capacitat per fer unes trenta proves diàries, xifra que es podrà duplicar si s’amplia l’horari.

Actualment, l’Àrea compta amb sis UVAC (cinc a Eivissa i una a Formentera), cadascuna amb un equip format per metge i infermer. A partir de demà, les UVAC continuaran atenent els pacients lleus a domicili, però ja no s’ocuparà de prendre mostres al personal que hagi d’acudir al nou punt de recollida de Can Misses.

Aquest sistema permetrà optimitzar els recursos, perquè es reduirà l’ús d’equips de protecció individual (EPI) en un moment en què és molt necessari fer-ne un ús adequat. Cal assenyalar que en les visites a domicili és necessari canviar-se l’EPI cada vegada que s’atén un pacient; amb la nova modalitat de recollida directament des del cotxe, els sanitaris que recolliran les mostres només hauran d’emprar un equip per cada torn de feina, sense necessitat de canviar-se’l amb cada recollida.

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera agraeix l’esforç, el compromís i la responsabilitat de tots els professionals sanitaris i no sanitaris en aquest excepcional context, amb un reconeixement especial a la població que està confinada a casa.

[Font: Área de Salut d’Eivissa i Formentera. 26/03/2020

[Foto: Área de Salut d’Eivissa i Formentera]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19