Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Estudis i projectes, Ajudes

Sol·licitud urgent d'expressions d'interès per al tractament de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El gener de 2020 es va identificar un nou tipus de virus de la família Coronaviridae, denominat com SARS-CoV-2, com a causant d'un brot que posteriorment es va declarar com a Emergència de Salut Pública d'Importància Internacional pel Comitè d'Emergències del Reglament Sanitari Internacional en la que s'han notificat desenes de milers de casos amb una mortalitat associada rellevant.

Tal com va declarar l'Organització Mundial de la Salut el passat 11 de març, el brot de COVID-19 s'ha convertit en pandèmia. L'11 de març de 2020 l'Organització Mundial de la Salut va declarar la situació de pandèmia. La pandèmia de COVID-19 suposa una emergència sanitària a l'àmbit global.

Un control efectiu s'ha de fer no només mitjançant el reforç de mesures de contenció, sinó també fomentant la investigació de base sobre la malaltia, tractant d'anticipar-se i desenvolupant tractaments i vacunes que impedeixin nous escenaris de contagis generalitzats. A més, és molt important adquirir el màxim coneixement possible del virus SARS-CoV-2, així com de les possibles mesures clínic-assistencials i de salut pública que permetin la seva incorporació immediata per protegir la salut de les persones i contenir la propagació de la malaltia COVID-19.

El 18 de març de 2020, es va publicar en el Bolletí Oficial de l'Estat el Reial Decret Llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19. El capítol IV d'aquest Reial Decret Llei estableix mesures de suport a la investigació sobre la COVID-19, entre elles l'autorització d'un crèdit extraordinari per a subvencions de concessió directa per a projectes i programes d'investigació de la COVID-19.

Àmbit i abast

S'espera rebre propostes en format d'expressió d'interès que promoguin el coneixement sobre el SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19, així com el seu impacte en les persones infectades, amb l'objectiu de contribuir a un tractament eficient del pacient i/o preparació i resposta de salut pública. Les propostes han de ser adequades a la situació d'urgència i, per tant, que permetin una implementació i posada en marxa immediata en el Sistema Nacional de Salut, amb resultats concrets, primerencs i aplicables a la situació actual. Aquestes propostes poden partir d'activitats existents actualment.

L'abast d'aquestes propostes podrà ser:

  1. Tècniques de diagnòstic virològic ràpid del SARS-CoV-2, escalables industrialment i aplicables a l'assistència sanitària, amb orientació prioritària cap al diagnòstic dels estadis precoços de la infecció en humans i que permetin predir gravetat amb fins d'estratificació assistencial.
  2. Caracterització clínica-biològica-molecular de la malaltia COVID-19, estadis, estratificació pronòstica i complicacions.
  3. Desenvolupament de teràpies innovadores, noves molècules antivirals, antisèptics i desinfectants enfront del SARS-CoV-2. Estudis re resistència antiviral. Efectivitat d'intervencions no farmacològiques, profilàctiques i terapèutiques.
  4. Caracterització del virus SARS-CoV-2, coneixement de la variació genètica i antigènica del SARS-CoV-2 així com de la resposta immunològica al virus SARS-CoV-2 i de la interacció virus-hoste.
  5. Desenvolupament de vacunes, eficàcia i aplicabilitat.
  6. Vigilància epidemiològica del SARS-CoV-2 i epidemiologia molecular: incidència de la mortalitat i morbiditat. Factors ambientals i socials de la propagació. Factors de risc i dinàmica poblacional de la infecció pel SARS-CoV-2.
  7. Impacte socioeconòmic de la malaltia COVID-19. Utilització de recursos d'atenció primària, recursos hospitalaris generals i recursos de cures crítiques.
  8. Intel·ligència artificial i anàlisi massiva de dades integrades orientades al control epidemiològic de la malaltia COVID-19.

Els sol·licitants han de tenir en compte que les propostes finançades baix aquesta expressió d'interès hauran d'atenir-se a l'establert en la resolució de concessió corresponent sense perjudici de les mesures addicionals que es puguin incorporar amb la finalitat de garantir l'execució precoç dels projectes, accés obert a dades i l'obtenció de resultats útils per a la lluita immediata enfront d'aquesta malaltia.

Impacte esperat:

  • Contribuir a millorar el tractament de la malaltia en l'actual pandèmia.
  • Contribuir a millorar el diagnòstic i el maneig clínic de pacients infectats per SARS-CoV-2.
  • Contribuir al disseny, desenvolupament i implantació de mesures de salut pública per respondre eficaçment l'epidèmia en curs de SARS-CoV-2.

És important consultar aquest document abans de completar el formulari: convocatòria SARS-CoV-2 i malaltia COVID19.

Procediment COVID-19

Presentació d'expressions d'interés

Les expressions d'interès es presentaran mitjançant correu electrònic a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. utilitzant la plantilla que es pot descarregar aquí:

Plantilla COVID-19

Accés a Resolucions de concessió en la BDNS

[Font: Institut de Salut Carlos III]

[Foto: Philippe de la vie / Test / CC BYND 2.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19