Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Estudis i projectes, Investigació i innovació

Duque proposa el model de missions per concentrar els esforços en I+D enfront a la COVID-19

El ministre Pedro Duque durant la reunió

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, va participar en una videoconferència amb els responsables d'Investigació i Innovació dels països de la UE. En la trobada virtual, l'objectiu de la qual era consensuar una política europea d'investigació i innovació enfront de la COVID-19, el ministre Duque va proposar concentrar els fons comunitaris en una missió per aconseguir desenvolupaments amb finalitats molt definides i concretes. Aquesta estratègia per missions, és una de les principals propostes per al pròxim programa marc europeu, Horitzon Europa.

La reunió informal d'alt nivell del Consell de Ministres d'Investigació de la Unió Europea ha partit d'un pla d'acció amb 10 propostes que permetin adreçar la crisi de la COVID. La presidència croata ha comanat als estats membres proposar mecanismes de coordinació de les polítiques nacionals, així com plantejar l'ús d'altres fons europeus, com dels fons estructurals, per potenciar la investigació i innovació en resposta a la COVID-19.

El ministre Duque ha subscrit aquesta darrera proposta i va reconèixer que el pla d'actuació proposat per la presidència croata era un bon punt de partida, però que "la UE no s'ha de limitar a una actuació de mínims". En aquest sentit, el ministre va defensar que a més de l'enfocament de missions, la UE ha d'afavorir l'aplicació urgent i àmplia dels resultats i reduir al màxim els processos administratius.

La posició d'Espanya cerca la coordinació i cooperació europea enfront de la crisi, a través de la creació d'un banc de patents obertes amb les tecnologies i teràpies que es desenvolupin en frpnt de la COVID, així com utilitzar fons europeus per recolzar a les pimes innovadores, els projectes d'investigació i l'adquisició del material científic per a programes operacionals.

Una altra de les propostes de Duque va ser la creació d'una convocatòria amb càrrec al programa marc H2020 amb un finançament suficient, per damunt dels 250 milions d'euros.

El ministre de Ciència i Innovació va concloure la seva intervenció parafrasejant a la presidenta de la comissió, Von Der Leyen, "cada euro del pressupost europeu ha d'anar dirigit a combatre la pandèmia i cada mesura que prenguem ha de facilitar el finançament flueixi de manera ràpida i efectiva".

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 07/04/2020]

[Foto: Ministeri de Ciència i Innovació]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19