Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat el Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, amb l'objectiu de programar la sortida gradual d'Espanya de l'etapa més aguda de la crisi generada per la malaltia del COVID-19 i posar el país en marxa protegint la salut i la vida del conjunt de la ciutadania.

FASES DE DESESCALADA

El pla contempla quatre fases de desescalada que s'aplicaran de manera asimètrica, en funció del compliment de cada província o illa.

Cadascuna tindrà una durada mínima de dues setmanes i la seva normativa precisa serà desenvolupada mitjançant Ordres del Ministeri de Sanitat.

Fase 0 o fase de preparació

 • A més de permetre la sortida de menors (amb restriccions, horaris..) es facilitaran petites obertures en l'activitat econòmica.
 • Al llarg d'aquesta Fase 0 s'intensificarà la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per a preparar el començament de la següent fase.

Fase 1 o fase inicial

 • A partir de l'11 de maig, a les províncies i illes que compleixin els criteris, es permetrà l'inici parcial de certes activitats, principalment comercials i amb horaris preferents per a majors de 65 anys.
 • Afectarà els sectors de la restauració i hotaleria, entre d'altres, amb limitacions d'ocupació i restriccions en zones comunes.

Fase 2 o intermèdia

 • Si es compleixen les condicions i els marcadors estipulats, en restauració, s'obrirà l'espai interior dels locals de més de 70 m², amb limitacions d'ocupació i garanties de separació.
 • El curs escolar començarà al setembre amb caràcter general.
 • El retorn de l'oci i la cultura, amb restriccions, entre d'altres.

Fase 3 o fase avançada

 • Última fase per a recuperar la Nova Normalitat: flexibilització de la mobilitat general, si bé es mantindrà la recomanació de l'ús de la mascareta fora de la llar i en els transports públics.
 • A l'àmbit comercial es limitarà l'aforament a la meitat, fixant una distància mínima de 2 metres, i en restauració se suavitzaran alguna cosa més les restriccions d'aforament i ocupació, si bé es mantenen estrictes condicions de separació entre el públic.

Criteris per a avançar entre fases

El Ministeri de Sanitat decidirà la disposició en la qual es troba cada província o cada unitat territorial per a poder avançar. Es tracta dels següents criteris:

 • Les capacitats estratègiques del sistema sanitari, tant en el seu vessant d'atenció primària com hospitalària.
 • La situació epidemiològica en la zona; és a dir el diagnòstic i identificació de la situació concreta de la pandèmia.
 • La implantació de mesures de protecció col·lectiva en comerços, transports, centres de treball i en qualsevol espai públic.
 • Les dades de mobilitat i econòmiques.

Aquests marcadors seran públics, de manera que la ciutadania pugui conèixer els criteris en els quals es basen les decisions polítiques que determinaran la volta a la Nova Normalitat en cada territori

Elaboració del Pla

En la seva elaboració s'han analitzat les principals experiències internacionals disponibles, de la Comissió Europea i en línia amb les recomanacions de l'OMS. Les mesures d'altres països, adaptables al nostre. Opinió i propostes d'experts en l'àmbit científic, sanitari, social i empresarial.

Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat. 28 d'abril de 2020.

Annex I. Panel d’Indicadors Integral

Annex II. Fases detallades. 

Annex III. Cronograma. 

Així mateix, podeu consultar la NdP de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius: Vicepresidència elabora un pla de seguretat propi per garantir l'inici del procés de desconfinament.

[Font: Ministeri de Sanitat. 28/04/2020]

[Foto: Infosalut / Dones passejant / CC BY-NC-SA 4.0]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19