Categories: COVID-19, Noves tecnologies, Qualitat

Can Misses amplia la capacitat del Laboratori de Microbiologia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Can Misses podrà processar diàriament fins a 300 proves PCR (sigla en anglès de reacció en cadena de la polimerasa) per al diagnòstic de la COVID-19.

Fins ara es podien processar fins a 48 PCR al dia, per la qual cosa la capacitat màxima de processament es multiplica per sis.

Actualment s'estan adequant els espais per a instal·lar nova tecnologia, que consistirà en un nou extractor automatitzat d'RNA i dos termocicladors. Les actuacions donaran una autonomia major al Laboratori de l'Hospital, la qual cosa permetrà reduir significativament el nombre de proves que es derivaven a l'Hospital Universitari Son Espases per a ser processades. Els pacients, així, es beneficiaran d'un servei més eficient i àgil.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada, entre d’altres, de la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha visitat les actuacions d’habilitació.

El Laboratori passarà a comptar amb set llocs de treball, cinc d'ells protegits amb SAI (sistema d'alimentació ininterrompuda). A més, s'instal·larà un ull de bou per a la correcta visualització de la zona d'amplificació, s'obrirà una nova comunicació interior, s'habilitaran bancades en la zona de preparació de mostres i en la zona d'amplificació, es modificarà el flux d'aire per a crear pressió positiva en la zona de preparació de mostres i es redistribuiran les estufes i neveres.

Gestió de 12.000 proves de la COVID-19

La presidenta ha aprofitat la seva visita a Eivissa per a conèixer de primera mà l'estat de les actuacions d'un dels serveis l'activitat dels quals s'ha incrementat més durant la crisi de la COVID-19. El Laboratori ha gestionat al voltant de 12.000 proves: fins al 15 de juny s'havien gestionat 11.928 proves, de les quals 9.548 han estat PCR. D'altra banda, també s'han practicat a l’hospital d’Eivissa 2.160 test ràpids d'anticossos i 275 test d'anticossos amb la tècnica ELISA.

El Laboratori ha arribat a tramitar al voltant de 300 proves diàries en els moments de més activitat, que han estat els dels processos de cribratge a les residències sociosanitàries —a tot el personal i als pacients— i a tot el personal de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. D'aquestes 300 proves diàries gestionades, a Can Misses s'han analitzat unes 15 diàries, aquelles que no admetien demora, com per exemple els ingressos en UCI, els trasllats a altres centres i les intervencions quirúrgiques urgents, entre d’altres.

L'equip de Microbiologia està format per quatre microbiòlegs, els doctors Adoración Hurtado, responsable del Servei, Susana Ramón, Javier Segura i Gemma Jiménez; cinc tècnics de laboratori, i els dos supervisors de laboratori, Dolors López i Carlos Gustavo Martínez Cervera.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha reforçat l'equip de tècnics de laboratori amb la contractació de tres tècnics més. Així, se n’incorpora un més per torn per a la gestió de la COVID-19, amb la qual cosa actualment el servei compta amb sis tècnics de laboratori.

Microbiologia s'ha anat equipant progressivament per a poder oferir una resposta adequada a l'increment del nombre de proves. Així, fins ara, s'havien adquirit dos aparells per al diagnòstic molecular ràpid: un amb un panell respiratori multidiana que permet la determinació d'altres virus respiratoris i un temps de resposta de setanta minuts, model QIAstat, i un altre que permet l'obtenció dels resultats en cinquanta minuts, model GeneXpert.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 18/06/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19