Categoria: Farmacovigilància

Nota informativa de l'AEMPS referent al medicament "Ondansetrón"

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, comunica que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat una nota informativa referent al medicament "Ondansetrón", per risc de defectes de tancament orofacials (llavi leporí, paladar fes), després del seu ús durant el primer trimestre de l'embaràs.

"Ondansetrón" és un agent antiemètic autoritzat per el control de nàusees i vòmits induïts per quimioteràpia i radioteràpia citotòxiques, així com per a la prevenció i tractament de nàusees i vòmits postoperatoris.

També es prescriu, fora de la seva indicació autoritzada, per al tractament de la hiperèmesi gravídica i de formes més lleus de nàusees i vòmits associats a l'embaràs.

El Comitè Europeu per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC) ha realitzat una revisió del risc de malformacions congènites posteriors a exposicions durant l'embaràs, després d'uns estudis que suggereixen un aument de risc de defectes de tancament orofacials i malformacions cardíaques.

La AEMPS recorda als professionals sanitaris:

  • No administrar Ondansetrón durant l'embaràs, sobretot en el primer trimestre.
  • És necessari informar les pacients fèrtils que requereixin o es trobin en tractament amb aquesta medicació sobre el risc dels efectes, recomanant  l'ús de mesures anticonceptives.

És important notificar totes les sospites de reaccions adverses a través d'aquest formulari electrònic.

[Fuente: AEMPS. 12/09/2019]

[Foto: Infosalut]