Categoria: Estudis i projectes

Comparació la composició i funció de les lipoproteïnes plasmàtiques en l'angiopatia amiloide i la malaltia d'Alzheimer

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi comparant la composició i funció de les lipoproteïnes plasmàtiques en l'angiopatia amiloide i la malaltia d'Alzheimer. També hi han participat diferents centres espanyols.

Silvia Tur, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Comparison of Plasma Lipoprotein Composition and Function in Cerebral Amyloid Angiopathy and Alzheimer's Disease" a la revista Biomedicines.

L'angiopatia amiloide cerebral (AAC) es refereix al dipòsit de beta-amiloide () en els vasos cerebrals i és clínicament la principal d'hemorràgia intracerebral lobar (HIC). L' també pot acumular-se en el parènquima cerebral formant plaques neurítiques en la malaltia d'Alzheimer (MA). Aquest estudi tenia com a objectiu determinar si el perfil lipídic perifèric i la composició de les lipoproteïnes s'associen amb la patologia de la beta-amiloïdosis cerebral i poden reflectir diferències biològiques en la MA i l'AAC. Per això, es varen analitzar els nivells de lípids i apolipoproteïnes en el plasma de 51 pacients amb ICH-CAA (recollits durant la fase crònica de la malaltia), seixanta pacients amb MA i seixanta subjectes controls. Es varen aïllar les lipoproteïnes (VLDL, LDL i HDL) i es va determinar la seva composició i capacitat pro/antioxidant. S'observa que les alteracions del perfil lipídic i de la composició de les lipoproteïnes eren notables en el grup d'ICH-CAA en comparació amb els subjectes de control, mentre que el grup d'MA no presentava alteracions específiques en comparació amb els controls. Els pacients amb HIC-CAA presentaven un perfil ateroprotector, que consistia en nivells més baixos de colesterol total i LDL. El plasma dels pacients amb HIC-CAA crònica també mostrava una redistribució de l'ApoC-III de les HDL a les VLDL i una major relació ApoE/ApoC-III en les HDL.

Referència de l'article
Bonaterra-Pastra A, Fernández-de-Retana S, Rivas-Urbina A, Puig N, Benítez S, Pancorbo O, et al. Comparison of Plasma Lipoprotein Composition and Function in Cerebral Amyloid Angiopathy and Alzheimer’s Disease. Biomedicines. 2021;9(1). doi: 10.3390/biomedicines9010072. PubMed PMID:33125576.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | logo docusalut 16Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ingo Joseph / People crowd walking / CC-by-sa-2.0]