Categories: Farmacoterapèutica, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Campanya #MedicamentossinBulos

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCF) i l'Institut #SaludsinBulos han iniciat la campanya #MedicamentosSinBulos, per a advertir dels riscos de medicaments que es publiciten sense cap control per part d'influencers de xarxes socials sense formació científica.

Les conseqüències d'aquesta activitat per part del col·lectiu poden ser molt greus per a la salut, per a minar la credibilitat dels professionals sanitaris, etc. Un editorial publicat al darrer número de la revista European Journal of Hospital Pharmacyadverteix sobre aquests influencers que “poden persuadir als altres perquè tenen habilitats com ara simpatia, proximitat, familiaritat, confiabilitat o experiència i lideratge d'opinió”.

Decàleg del CGCF

El CGCF ha elaborat un decàleg per a ajudar els consumidors a distingir una informació sobre medicaments que pot ser falsa d'una altra que no ho és.

Web del CGCF

També han llançat una web amb vídeos i recomanacions per a les quals es demanarà l'adhesió de societats científiques, Col·legis professionals i divulgadors de salut actius en Xarxes Socials.

Informació falsa sobre coronavirus

Per aquest motiu, des de aquest  i #SaludsinBulos s'adverteix de la possibilitat que apareixin notícies falsses vinculades a tractaments contra el coronavirus, aprofitant l'interès informatiu. Ja circulen en internet vídeos de suposades infermeres de la zona afectada i dels qui asseguren que tot és una farsa del govern xinès per a distreure l'atenció. Google, Facebook i Twitter ja han anunciat que retiraran contingut de suposats tractaments contra el coronavirus.

En la campanya participen diversos farmacèutics divulgadors de salut Així mateix, també es demanarà la col·laboració de les associacions de pacients i de les més de 40 societats científiques i organitzacions sanitàries que col·laboren amb #SaludsinBulos.

Decàleg d'Informació de Medicaments en Xarxes Socials

Comprova la informació:

  • Coneixes qui la promou?
  • Es prometen resultats i efectes increïbles?
  • Compte amb evidència? Creus que pot ser falsa?
  • És un medicament que necessita recepta?
  • És informació o publicitat?
  • T'ofereix comprar el medicament en línia?
  • Estàs davant una activitat il·legal?. Hi ha motiu d'alarma?
  • Tens algun dubte sobre el medicament?

Podeu consultar més informació en aquest enllaç.

[Font: Col·legi Oficial de Farmacèutics de las Illes Balears