Categoria: Farmacovigilància

L'AEMPS informa de l'augment de les notificacions d'efectes no desitjats de cosmètics en un 130% el 2023

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat el seu Informe Anual sobre Cosmetovigilàcia 2023, en el qual s'assenyala l'augment de les notificacions d'efectes no desitjats de cosmètics en un 130% durant aquest període. Així, durant l'any passat va rebre i investigar un total de 120 notificacions, de les quals més del 70% no eren de gravetat.

L'informe destaca que, de les 120 notificacions rebudes, el 30% varen correspondre a productes cosmètics destinats a la cura de la pell, el 28% a productes desodorants, el 10% a productes solars i el 7% a productes depilatoris. 

Els efectes no desitjats que més varen repetir-se varen ser la dermatitis inespecífica, amb el 25% de les notificacions; l'acne cosmètica o fol·liculitis (23%); la dermatitis al·lèrgica (18%) i la dermatitis irritativa (7%).

Les notificacions considerades greus varen produir-se en un percentatge similar entre les diferents categories de productes cosmètics. No obstant això, respecte de la simptomatologia, la dermatitis al·lèrgica, amb el 7% dels casos, va ser la reacció adversa greu més recorrent. En el 84% dels 31 casos greus notificats, el criteri de gravetat establert va ser el d'incapacitat funcional temporal o permanent.

Per a més informació, consulta aquí l'Informe Anual sobre Cosmetovigilàcia 2023.

[Font: AEMPS. 05/03/2024]

[Foto: Mike Murray / Manos mujer sujetando crema / Licencia Pexels]