Categories: Farmacovigilància, Farmacoterapèutica

Les presentacions de medicaments amb problemes de subministrament cauen un 7% durant el segon semestre de 2023

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Segons l'Informe sobre Problemes de Subministrament de l'AEMPS, aquestes presentacions baixen per primera vegada des de l'any 2020. Els problemes de subministrament d'impacte assistencial major, els que causen un trastorn més important als pacients, també es redueixen en un 27%.

Les mesures posades en marxa per l'AEMPS davant la possible carència d'antibiòtics en la temporada d'infeccions respiratòries han ajudat a prevenir els problemes de subministrament d'antibiòtics clau. Les aturades d'exportació, que limiten la sortida del territori nacional de medicaments amb problemes de subministrament per a ordenar que aquestes unitats es destinin a cobrir les necessitats del mercat espanyol, han augmentat un 50%.

Com anticipar-se a un problema de subministrament sistèmic 

Les actuacions de l'AEMPS per aconseguir que cap pacient vegi interromput el seu tractament s'han multiplicat durant el segon semestre de 2023.

Per evitar el problema de la temporada d'infeccions respiratòries víriques de l'any anterior, amb un augment significatiu de la seva incidència i manca dels antibiòtics de primera elecció i el desplaçament de la prescripció cap a antibiòtics de reserva o segona línia, l'AEMPS, juntament amb la resta d'agències nacionals europees, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries de la CE (HERA), varen fer feina en un pla per assegurar que no tornàs a passar el mateix. Per això, des de la primavera passada es varen fer càlculs i modelats de la demanda previsible, es va contactar amb els TAC perquè notificassin els seus plans de producció i, quan es va identificar un risc de disponibilitat d'antibiòtics, l'Agència va instar als laboratoris que augmentassin la producció.

Per a més informació, consulta aquí la nota de premsa de l'AEMPS.

[Font: AEMPS. 19/03/2024]

[Foto: Rodrigo Tejeda / Deucoval Forte / CC BY-NC-ND 2.0]