Categoria: Estudis i projectes

Anàlisi general i comparació segons l'assistència en dia laborable o festiu del registre REDUrHE

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Urgències de l'Hospital Can Misses ha participat en una anàlisi general i comparació segons l'assistència en dia laborable o festiu del registre REDUrHE. També hi han participat diferents centres espanyols.

María Ángeles Leciñena Esteban, metgessa d'urgències de l'Hospital Can Misses, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Red de Estudio de Drogas en Urgencias Hospitalarias en España (Registro REDUrHE): análisis general y comparación según asistencia en día laborable o festivo" a la revista Emergencias.

L'objectiu era conèixer les característiques sociodemogràfiques, el patró de consum i la gravetat dels pacients atesos en serveis d'urgències hospitalàries (SUH) espanyols per intoxicacions per drogues (Projecte REDUrHE) i investigar si existeixen diferències entre els dies festius i els dies laborables.

Onze SHU integrants del projecte REDUrHE varen incloure durant vint-i-quatre mesos de forma consecutiva als pacients atesos per simptomatologia derivada del consum de drogues il·legals. Aquestes es varen determinar per la història clínica o la determinació toxicològica. L'indicador primari de gravetat va ser l'esdeveniment advers combinat format per intubació, aturada cardiorespiratòria, ingrés en cures intensives o mort intrahospitalària i els indicadors secundaris cada un d'aquests esdeveniments adversos considerat individualment.

Les intoxicacions per drogues ateses en SUH en dia festiu succeeixen amb major freqüència en grans ciutats i presenten certes característiques distintives (pacients més joves, més ingesta conjunta amb etanol, menys combinació de drogues, més freqüent gamma-hidroxiburitar i menys freqüents opiacis). Durant els festius, les intoxicacions ateses són de major gravetat.

Referència de l'article
Ibrahim-Achi D, Miró Ò, Galicia M, Supervía A, Puiguriguer Ferrando J, Ortega Pérez J, et al. Red de Estudio de Drogas en Urgencias Hospitalarias en España (Registro REDUrHE): análisis general y comparación según asistencia en día laborable o festivo. Emergencias Rev la Soc Esp Med Emergencias. 2021;33(5):335–44. PubMed PMID: 34581526.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]