Categoria: Ordenació farmacèutica

Les infermeres de les Illes Balears començaran a prescriure medicaments i productes sanitaris el mes d’abril

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les infermeres de les Illes Balears començaran a prescriure medicaments i productes sanitaris a partir del mes d’abril. Aquesta mesura, que s’implantarà en dues fases, millorarà la qualitat en l’atenció, ja que estalviarà visites innecessàries a altres professionals, segons ha destacat la consellera de Salut, Patricia Gómez, qui ha explicat que l’accés a la prescripció es farà seguint un procediment d’acreditació dels professionals. Les infermeres ja poden demanar el certificat digital per accedir a l’aplicació de recepta electrònica.

Les Illes Balears són la segona comunitat autònoma, després d’Andalusia, que regula la prescripció infermera, ha dit Gómez durant l’acte de presentació de la mesura, al qual han assistit el subdirector de Cures Assistencials del Servei de Salut de les Illes Balears, Carlos Villafáfila; la presidenta del Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears, Rosa María Hernández, i la degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de les Illes Balears, Rosa María Alberdi.

Així, el mes d’abril ja podran prescriure les infermeres d’Atenció Primària i de consultes i gabinets hospitalaris i, en una segona fase, en juny, hi accediran la resta d’infermeres. Podran receptar productes sanitaris d’ús humà, com ara apòsits, absorbents, material de cures, bosses d’ostomia i sondes urinàries o d’alimentació, entre d’altres. També podran prescriure medicaments no subjectes a recepta mèdica i medicaments que sí hi estan, amb la validació prèvia de protocols per part del Ministeri de Sanitat, que actualment treballa en l’elaboració. 

 Per rebre l’acreditació que permet prescriure, les infermeres han de demostrar que estan col·legiades i que tenen una experiència laboral mínima d’un any. Si no la tenen, han de superar un curs de formació. En aquest sentit, la Direcció General d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut i la Universitat de les Illes Balears treballen conjuntament per tal que aquesta formació sigui impartida a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, de manera que les infermeres la puguin rebre després de graduar-se i així, quan s’inscriguin en les llistes de feina del Servei de Salut, ho facin ja amb l’acreditació.

Gómez ha remarcat que la mesura satisfà la reivindicació històrica de les infermeres de poder prescriure dins l’àmbit de les seves competències i ha recordat que aquest col·lectiu té una formació en farmacologia equiparable a la d’altres professionals sanitaris, com ara odontòlegs i podòlegs, sí reconeguts com a prescriptors en la Llei 29/ 2006, de 26 de juliol, de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris.

La consellera ha explicat que la prescripció infermera ha estat possible després de l’aprovació del Reial decret 1302/2018, de 22 d’octubre, que modifica el Reial decret anterior de 2015 que regulava la indicació, l’ús i l’autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà per part dels infermers. No obstant això, Gómez ha afegit que si bé aquesta reforma ha permès resoldre problemes d’inseguretat jurídica i d’organització assistencial, la solució més adequada hauria estat modificar la llei del medicament incorporant-hi les infermeres com a prescriptores.

Gómez, que ha destacat que les Illes Balears és la primera comunitat que regula la recepta infermera amb el nou decret, ha manifestat: “La prescripció infermera resol un problema d’inseguretat jurídica ja que, malgrat la manca de reconeixement legal, les infermeres han estat prenent decisions d’acord amb la seva formació i competència i després un altre professional les havia de ratificar”, ha destacat la consellera, qui ha afegit que amb aquesta mesura també el sistema de salut guanyarà en seguretat i eficiència, en agilitat i en la qualitat de l’atenció que ofereix als usuaris.

El procediment d’acreditació

El subdirector de Cures Assistencials del Servei de Salut, Carlos Villafàfila, ha detallat el procés d’acreditació de les infermeres i ha explicat que les que fa més d’un any que fan feina per al Servei de Salut seran acreditades d’ofici i podran descarregar els certificats des del Portal de l’empleat, en la intranet de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Villafáfila ha afegit que per a les infermeres que no fan feina en el Servei de Salut s’habilitarà un procediment per fer la sol·licitud a la Direcció General d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, organisme que acredita les competències sanitàries. Les infermeres que no compleixen el requisit d’un any d’experiència laboral podran demanar l’acreditació després de completar el curs que posarà en marxa la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, o bé en haver acumulat un any d’experiència.

Accés a l’aplicació de recepta electrònica (RELE)

Villafáfila ha explicat que des d’octubre de 2018 el Servei de Farmàcia, l’Oficina de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (OTIC) i la Unitat de Desenvolupament de la Història Clínica (UDHIC) fan feina per introduir en els sistemes d’informació les adaptacions necessàries per permetre que les infermeres puguin prescriure mitjançant un certificat digital. Actualment, aquestes modificacions es troben en fase de validació i les infermeres ja poden sol·licitar aquest certificat.

[Font: Conselleria de Salut. 25/02/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*26/02/2019 ultimahora.es - Los enfermeros podrán prescribir medicamentos a partir del mes de abril.
*26/02/2019 elmundo.es - Baleares, luz verde para que las enfermeras receten medicamentos.
*25/02/2019 diariodemallorca.es - Las enfermeras podrán prescribir medicamentos desde el mes de abril.

Notícies relacionades a Infosalut
*09/04/2019 - Un miler d’infermeres de Balears ja poden prescriure medicaments i productes sanitaris.
*29/10/2019 - S'aprova el Reial decret de prescripció de medicaments per part de les infermeres