Categoria: Estudis i projectes

Precisió del sistema RELE de prescripció electrònica de tractaments estàndard

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els serveis de Farmàcia dels Hospitals de Manacor i Son Llàtzer han participat en la publicació d'un article sobre la precisió del sistema RELE de prescripció electrònica de tractaments estàndards.

 Violeta Cano Collado, farmacèutica de l'Hospital de Manacor, juntament amb els farmacèutics de l'Hospital Son Llàtzer Beatriz Calderón-Hernanz, Francesc Company Bezares i Mar Tripiana Rallo, han publicat l'article amb el títol "Accuracy of an electronic prescribing system for standard treatments" a la revista European Journal Hospital Pharmacy: Science and Practice.

El sistema de prescripció conegut com RELE és el sistema electrònic de prescripció i dispensació que s'ha emprat al Servei de Salut de les Illes Balears des d'abril del 2006. Aquest repositori conté els perfils de medicació assistits per ordinador dels pacients (CMPs). Les dades dels estudis realitzats en altres entorns han demostrat l'existència de discrepàncies entre els medicaments registrats en els CMPs dels pacients i els medicaments que realment prenen els pacients.

Les medicacions cròniques registrades en els CMPs de RELE es van comparar amb les obtingudes mitjançant una entrevista clínica estructurada amb els pacients o amb les persones responsables de l'administració dels medicaments dels pacients. Es va elaborar una anàlisi descriptiva de cada discrepància. Els factors potencialment associats s'analitzaren mitjançant la prova χ2 de Pearson.

Els resultats dels 215 CMPs estudiats mostren que 1658 (78%) presentaven discrepàncies. La taxa de discrepàncies en la població general inferida a partir d'aquests resultats va oscil·lar entre el 72,57% i el 83,71%, amb un nivell de confiança del 95%. La polifarmàcia es va associar a la presència de discrepàncies (χ2: 39,998, 1 df, p<0,0001), així com a l'edat del pacient >65 anys (χ2: 18,949, 2df, p<0,0001) i a una major comorbilitat (χ2: 12,548, 2 df, p=0,002). L'associació entre els tipus de discrepàncies i les seves causes va mostrar que els errors de dosificació generats pel prescriptor van ser els més comuns (n=116; 27%), seguits per les comissions generades pel pacient (n=79; 18%), els errors de dosificació generats pel pacient (n=77; 18%) i les comissions generades pel prescriptor (n=73; 17%).

La conclusió de l'estudi és que la taxa de discrepàncies identificada en aquest estudi mostra que les entrevistes clíniques amb els pacients durant les transicions assistencials segueixen essent essencials.

Referència de l'article
V CC, B CH, F CB, M TR. Accuracy of an electronic prescribing system for standard treatments. Eur J Hosp Pharm Sci Pract. 14 setembre 2021;ejhpharm-2021-002909. doi: 10.1136/ejhpharm-2021-002909. PubMed PMID: 34521725.

Enllaços Bibliosalut
Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut] 

[Foto: Govern de les Illes Balears]