Categoria: Estudis i projectes

Tres puntuacions diferents de risc genètic basat en índex de fetge gras, ressonància magnètica i lipidòmica per a un maneig nutrigenètic personalitzat FGNA

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup NUCOX de (Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en un estudi sobre el fetge gras en obesitat on s'analitzen tres puntuacions diferents de risc genètic basat en índex de fetge gras, ressonància magnètica i lipidòmica per a un maneig nutrigenètic personalitzat de la malaltia de fetge no alcohòlic. També hi han participat diferents centres espanyols.

Josep Antoni Tur, investigador del Grup NUCOX, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Three Different Genetic Risk Scores Based on Fatty Liver Index, Magnetic Resonance Imaging and Lipidomic for a Nutrigenetic Personalized Management of NAFLD: The Fatty Liver in Obesity Study" a la revista Diagnostics.

La malaltia del fetge gras no alcohòlic (FGNA) afecta el 25% de la població mundial. La patogènesi de la FGNA és complexa; les dades disponibles revelen que la genètica i les interaccions atribuïdes amb els factors ambientals poden exercir un paper important en el desenvolupament d'aquesta condició mòrbida. L'objectiu d'aquesta recerca va ser avaluar els determinants genètics i no genètics suposadament implicats en l'aparició i progressió de la FGNA després d'un tractament nutricional de pèrdua de pes de sis mesos. Es va inscriure un grup de 86 subjectes amb sobrepès/obesitat amb FGNA de l'estudi Fetge gras en l'obesitat (FLiO) i es va avaluar metabòlicament a l'inici i després de sis mesos. Es va aplicar i va analitzar un panell predissenyat de 95 variants genètiques relacionades amb l'obesitat i la pèrdua de pes. Es van obtenir tres puntuacions de risc genètic (PRG) relatives a la millora de la salut hepàtica avaluada mitjançant mètodes mínimament invasius, com el fatty liver index (FLI) (PRGFLI), el test lipidomic-OWLiver®-test (PRGOWL) i la ressonància magnètica (PRGMRI), afegint els genotips dels al·lels de risc. També es van controlar la composició corporal, els marcadors relacionats amb les lesions hepàtiques i la ingesta dietètica. En general, 23 SNP es van associar de manera independent amb el canvi de FLI, 16 SNP amb el test OWLiver® i 8 SNP amb la RM, que van ser específics per a cada eina de diagnòstic. Després d'ajustar per sexe, edat i altres predictors relacionats (resistència a la insulina, biomarcadors inflamatoris i ingesta dietètica a l'inici), els PRGFLI, PRGOWL i PRGMRI calculats van ser els principals contribuents a la millora de l'estat hepàtic. Els resultats demostren que tres puntuacions genètiques diferents poden ser útils per a la gestió personalitzada de la FGNA, el tractament de la qual ha de basar-se en recomanacions dietètiques específiques guiades pel mesurament de biomarcadors genètics específics.

Referència de l'article
Perez-Diaz-Del-Campo N, Riezu-Boj JI, Marin-Alejandre BA, Monreal JI, Elorz M, Herrero JI, et al. Three Different Genetic Risk Scores Based on Fatty Liver Index, Magnetic Resonance Imaging and Lipidomic for a Nutrigenetic Personalized Management of NAFLD: The Fatty Liver in Obesity Study. Diagnostics. 2021;11(6):1083. doi: 10.3390/diagnostics11061083. PubMed PMID: 34199237.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Home passejant / CC BY-NC-SA 4.0]