Categoria: Formació continuada

Sandra Fernández destaca que la qualitat i l'ètica han d'anar unides en l'atenció gerontològica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Família i Serveis Socials, Sandra Fernández, ha assegurat que la qualitat l'ètica han d’anar unitdes en l’atenció gerontològica, durant la clausura de la jornada “Claus de l’atenció sociosanitària per a malalts crònics avançats”, organitzada per SARquavitae amb l’objectiu d’analitzar i debatre sobre temes com la gestió de casos en dependència o experiències innovadores en l’atenció a les malalties cròniques.

A l’acte, que ha tingut lloc al centre residencial SARquavitae de Palma, també hi han assistit la presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Catalina Cirer; i la directora territorial de la zona Balears de l’empresa, Lourdes Amer.

La consellera ha reivindicat la visió del major com la d’una persona a la qual s’ha d’escoltar –a l’igual que a la seva família- per adequar el tractament que rebrà per part dels professionals i poder oferir-li així el millor servei.

En aquest sentit, ha destacat la tasca que du a terme SARQuavitae en la gestió dels centres de dia de Son sardina, Son Dureta, Coll den Rebassa i Son Cladera, a Palma, així com a la Unitat de Trastorns Conductuals de Can Carbonell (Marratxí), amb 30 places per a persones amb demències i altres trastorns mentals crònics; tots ells, serveis dependents de la Fundació d’Atenció a la Dependència.

Fernández ha recordat que l’esperança de vida a la nostra comunitat ja es situa en els 81 anys i que, a partir dels 75 als 80, es produeix un augment dels indicadors fisiològics de fragilitat, el que condiciona una necessitat més gran de suport i d’ús de serveis sociosanitaris. Igualment, ha incidit en què, per damunt dels 75 anys, més del 75% de la població presenta qualque problema crònic de salut.

“És fàcil deduir –ha dit- que els residents de qualsevol centre per a persones dependents patiran en quasi la seva totalitat qualque malaltia crònica”.

No obstant, Fernández ha insistit en la necessitat de fugir d’una visió massa parcial que poden oferir les estadístiques, que lliguen envelliment a despesa pública, a consum de medecines, a ingressos hospitalaris… una sèrie de dades que poden fer que la societat vegi als majors com una càrrega.

En aquest sentit, ha reivindicat el paper que els majors han tingut i estan tenint a les nostres famílies, especialment en moments de crisis. “En satisfà comprovar com jornades com aquesta retornen al concepte de persona major una humanitat que mai s’ha de perdre de vista”.

En aquesta línia, ha esmentat  l’exposició “El gesto como terapia. Fotografías Antonio Molina”, un projecte de la Conselleria que mostra les emocions positives de persones afectades per l’Alzheimer i que s’exposa al centre de referència de l’Alzhèimer, a Salamanca.

“Trobades professionals com la d’avui ens ajuden a millorar, a fer cada vegada més propera, afectiva i efectiva l’atenció als nostres dependents i, conseqüentment, a humanitzar unes estadístiques que han de reflectir el que realment importa: la qualitat d’aquesta atenció, el respecte en el tracte als residents i el seu grau de satisfacció”, ha dit.

[Font: Conselleria de Família i Benestar Social. 23/10/2013]