Categoria: Institucions sanitàries

L'aliança d'Instituts d'Investigació Sanitària acreditats per l'ISCIII compleix tres anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es tracta d'un fòrum de treball conjunt entre els IIS, centres d'investigació biomèdica, el nucli dels quals són centres de salut i hospitals del Sistema Nacional de Salut.

El seu objectiu és generar i transferir coneixement multidisciplinari per donar resposta a les necessitats de salut de les persones i, en darrer terme, contribuir a una societat més justa i oberta basada en el coneixement.

Actualment, hi ha 34 IIS acreditats per l'ISCIII, distribuïts per tota Espanya, després de la recent incorporació de l'Institut d'Investigació Sanitària Galícia Sur, amb nucli a Vigo. Aquests 34 IIS reuneixen a 176 centres (hospitals, centres de salut, universitats, centres d'investigació, empreses...) i a més de 24.000 investigadores i investigadors en l'àmbit de la biomedicina i la salut a Espanya, i suposen l'enllaç entre els sistemes científic, acadèmic i assistencial sanitari. Aquest model d'instituts, en els quals les persones investigadores desenvolupen la seva activitat en un mateix entorn físic, juntament amb els espais assistencials de centres del SNS, i amb proximitat als ciutadans, va ser creat fa 13 anys.

L'Aliança d'IIS desenvolupa, actualment, informes que aborden sis temes, prioritzats pel seu impacte: Internacionalització; Gestió de dades; Incorporació d'actors no científics en l'activitat de l'IIS; Integració de la gestió relativa a l'activitat científica dels grups d'investigació adscrits als IIS; Incorporació de la recerca en Atenció Primària i les Cures d'Infermeria; i Difusió de la Ciència en àmbits no científics. 

Coneixement generat i pròximes publicacions

Aquests grups de treball continuen la tasca d'altres, generats en els darrers tres anys, i que han donat lloc als següents informes públics:

De la mateixa manera, els informes derivats dels grups de treball conformats enguany en el si de l'Aliança seran difosos en els primers mesos de 2023.

Després de l'inici de la seva activitat, a finals de 2019, l'arribada de la pandèmia de COVID-19 el 2020 va establir altres prioritats i va posar fre al desenvolupament de l'Aliança. Ja en el 2021 es va reprendre i reforçar la seva activitat i, al llarg del 2022, ha consolidat i renovat els seus objectius de dinamitzar l'R+D+I biomèdica i sanitària de forma coordinada, orientar les polítiques científiques dels IIS al marc europeu de recerca, internacionalitzar la seva perspectiva de treball, renovar sinergies i avançar en la participació dels IIS en la definició de línies d'actuació de l'ISCIII.

En línia amb un dels objectius dels grups de treball, els IIS acreditats estan posant el focus en les polítiques d'igualtat de gènere. Tots estan desenvolupant plans propis d'igualtat i, en aquesta direcció, ja són 10 les direccions científiques femenines en els Instituts, en comparació amb les dues de l'inici de l'Aliança. 

Més informació

[Font: ISCIII. 29/11/2022]

[Foto: Instituto de Salud Carlos III]