Categoria: Estudis i projectes

Nivells de dímer D harmonitzats a l'ingrés per al pronòstic de la gravetat de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Laboratori Clínic de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Hospital Can Misses han participat en la publicació dels resultats del registre multicèntric espanyol sobre els nivells de dímer D harmonitzats a l'ingrés per al pronòstic de la gravetat de la COVID-19. També hi han participat diferents centres espanyols.

Daniel Morell-García, facultatiu del laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases; i Laura Sahuquillo Frías, facultativa del laboratori de l'Hospital Can Misses, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Harmonized D-dimer levels upon admission for prognosis of COVID-19 severity: Results from a Spanish multicenter registry (BIOCOVID-Spain study)" a la revista Journal of Thrombosis and Thrombolysis.

La coagulopatia és una característica clau de la COVID-19 i el dímer D s'ha reportat com un predictor de la gravetat. No obstant això, atès que els resultats de la prova del dímer D varien considerablement entre els assajos, és fonamental resoldre els problemes d'harmonització per a traslladar les troballes a la pràctica clínica. En aquest estudi multicèntric retrospectiu (estudi BIOCOVID), els autors es van proposar analitzar el valor dels nivells harmonitzats de dímer D en el moment de l'ingrés per a la predicció de la mortalitat intrahospitalària en els pacients de la COVID-19. Es va definir com a criteri de valoració la mortalitat hospitalària per totes les causes. Per a l'harmonització dels nivells de dímer D, es va dissenyar un model basat en la transformació de les línies de regressió específiques del mètode a una línia de regressió de referència. La capacitat del dímer D per a predir la mort es va explorar mitjançant l'anàlisi de les corbes de característiques operatives del receptor i l'associació amb el punt final mitjançant l'anàlisi de regressió de Cox. La població de l'estudi va incloure a 2.663 pacients. Aquest és el primer estudi en el qual es va realitzar un enfocament d'harmonització per a assegurar la comparabilitat dels nivells de dímer D mesurats per diferents assajos. Els nivells elevats de dímer D en el moment de l'ingrés es van associar a un major risc de mortalitat intrahospitalària entre els pacients de la COVID-19, però van tenir un rendiment limitat com a prova pronòstica.

Referència de l'article
García de Guadiana-Romualdo L, Morell-García D, Favaloro EJ, Vílchez JA, Bauça JM, Alcaide Martín MJ, et al. Harmonized D-dimer levels upon admission for prognosis of COVID-19 severity: Results from a Spanish multicenter registry (BIOCOVID-Spain study). J Thromb Thrombolysis. Jul 2021. doi: 10.1007/s11239-021-02527-y. PubMed PMID:34272635.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]