Categoria: Estudis i projectes

Puntuació de risc poligènic basada en una anàlisi multicaracterístic de l'ictus cardioembòlic com a millora d'un model de predicció clínica per a aquest subtipus d'ictus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han participat en la publicació d'una puntuació de risc poligènic basada en una anàlisi multitret de l'ictus cardioembòlic com a millora d'un model de predicció clínica per a aquest subtipus d'ictus. També hi han participat altres centres.

Rosa Diaz-Navarro i Cristòfol Vives-Bauza, neuròlegs de l'Hospital Universitari Son Espases  i investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "A Polygenic Risk Score Based on a Cardioembolic Stroke Multitrait Analysis Improves a Clinical Prediction Model for This Stroke Subtype" a la revista Frontiers in Cardiovascular Medicine.

La fibril·lació atrial (FA) oculta és una de les majors causes d'ictus embòlic amb causa desconeguda (IECD). Conèixer l'etiologia subjacent de l'IECD reduiria la recurrència de l'ictus i/o ús innecessari d'anticoagulants. Entendre els ictus cardioembòlics (ICE), els quals són la principal causa de FA, donarà eines per seleccionar pacients que podrien beneficiar-se dels anticoagulants entre aquells amb IECD o FA. Es volia descobrir un nou loci associat amb ICE i crear una puntuació de risc poligenètica per a una estratificació ICE més eficient.

Referència de l'article
Cárcel-Márquez J, Muiño E, Gallego-Fabrega C, Cullell N, Lledós M, Llucià-Carol L, et al. A Polygenic Risk Score Based on a Cardioembolic Stroke Multitrait Analysis Improves a Clinical Prediction Model for This Stroke Subtype. Front Cardiovasc Med. 2022 Jul 8;9. doi: 10.3389/fcvm.2022.940696. PubMed PMID: 35872910.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Comarcal d'Inca]