Categoria: Formació continuada

El personal mèdic i d’infermeria dels centres de salut de Mallorca rebran formació sobre cures pal·liatives

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El personal mèdic i d’infermeria dels centres de salut Mallorca rebran formació sobre cures pal·liatives per fer el seguiment als seus pacients. La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca els ofereix durant el mes de desembre un curs de formació que ha començat al Sector Sanitari de Tramuntana i que pretén donar a conèixer el model d’atenció pal·liativa, els recursos disponibles a les Illes Balears i els criteris d’identificació i derivació, per tal de millorar la qualitat de l’atenció prestada als pacients amb necessitats d’atenció pal·liativa i als seus familiars.

El curs, que s’imparteix del 9 al 12 de desembre, consisteix en 28 hores de sessions teoricopràctiques i una estada formativa de 14 hores als serveis especialitzats. D’aquesta manera, els alumnes podran adquirir coneixements i millorar les seves habilitats en les diferents facetes de les cures pa·liatives.

En les diverses sessions del curs s’aprofundirà en aquests aspectes: anàlisi dels fonaments del model integral amb la valoració de la dimensió psicològica, espiritual i social; anàlisi de la valoració i de la gestió integral de les necessitats; estudi de l’autocura i l’autoconsciència, i estudi de les habilitats de comunicació i gestió emocional. La formació serà impartida per professionals amb una àmplia experiència docent i clínica en l’atenció pal·liativa.

Programa de cures pal·liatives

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del Programa de cures pal·liatives 2011-2016, elaborat a partir de l’Estratègia autonòmica, que pretén donar resposta a les necessitats dels pacients (i dels seus familiars) en els darrers moments de vida. Aquest Programa pivota sobre l’equip d’atenció primària com a eix de l’atenció sanitària, l’atenció domiciliària —sempre que sigui possible— mitjançant l’equip de suport a l’atenció domiciliària (ESAD) i les unitats de cures pal·liatives com a suport especialitzat en els equips hospitalaris.

Per millorar els recursos especialitzats, el Programa de cures pal·liatives preveu la formació dels professionals sanitaris específicament en aquesta matèria per mitjà de cursos de formació i tallers amb l’objectiu que tots els centres sanitaris disposin d’un equip de referència en cures pal•liatives. Aquest Programa ha aconseguit conjuminar professionals, representants dels usuaris i gestors perquè tots els ciutadans de les Illes Balears disposin de la millor atenció i acompanyament possibles en aquesta etapa de la vida, independentment del grau de complexitat del seu patiment i del lloc on siguin atesos.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 10/12/2013]

Calendari de formació

Desembre   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31