Categoria: Formació continuada

El dia 2 de març se celebrarà el II Simposi de Pneumologia i Pneumopatia a Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els serveis de pneumologia dels Hospitals de Manacor i Vall d'Hebron (Barcelona) organitzen el II Simposi de Pneumologia i Pneumopatia Intersticial, que tendrà lloc a la possessió d'Albenya (Algaida) el pròxim dia 2 de març de 2015.

Segons expliquen els seus coordinadors, el doctor David Blanquer i la doctora Geòrgia Makrantoni, ponents de primer nivell tractaran sobre temes d'actualitat relatius a la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), a l'asma i a la patologia intersticial pulmonar. Aquest simposi pretén ser un fòrum multidisciplinari de debat i d'actualització en aquestes malalties.

La MPOC és una malaltia inflamatòria amb repercussions sistèmiques que cursa amb obstrucció crònica i poc reversible de la via aèria, causada per l'exposició reiterada a noxes diverses, com ara el fum del tabac o de la combustió de llenya, o la contaminació. Amb relació a la primera edició del simposi, hi repeteix el Dr. Ferran Morell, excap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Vall d'Hebron i impulsor principal de la reunió, amb la ponència titulada "40 años de intersticio pulmonar". Per la seva part, la Dra. Anna Villar tractarà sobre la tècnica de la criobiòpsia per diagnosticar aquestes malalties. A més, cal destacar les ponències que versaran sobre les novetats respecte de la MPOC: els doctors Jaume Ferrer, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Vall d'Hebron, i Marc Miravitlles, coordinador de la guia espanyola de tracte de la MPOC, parlaran, respectivament, sobre el tractament d'aquesta malaltia d'alta complexitat, i sobre el tractament personalitzat, i la Dra. María Antonia Ramón explicarà la importància de l'activitat física per als pacients de la MPOC.

D'altra banda, el Dr. Íñigo Ojanguren parlarà sobre el seu estudi de les urgències en l'asma bronquial i el Dr. David Blanquer sobre les controvèrsies en els fenotips i els endotips d'asma, MPOC i pneumopatia intersticial. L'interstici pulmonar és un espai que inclou principalment teixit connectiu entre les vies aèries i els vasos sanguinis, que pot resultar afectat per diferents malalties inflamatòries, cicatricials o de dipòsit, que alteren principalment la difusió de l'oxigen a la sang i la capacitat de contracció dels pulmons.

Enguany el Dr. Ganesh Raghu, de la Universitat de Washington (Seattle, EUA) ha hagut de cancel·lar la seva esperada ponència "New diagnostic guidelines on interstitial pulmonary fibrosis" ("Noves pautes de diagnòstic sobre la fibrosi pulmonar intersticial"). La fibrosi pulmonar és una cicatrització exagerada progressiva i no reversible del pulmó com a conseqüència de lesions repetides causades per l'exposició reiterada a tòxics i per altres causes.

[Font: Hospital de Manacor. 17/02/2015]

Calendari de formació

Febrer   2023
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28